Diari Més

El Catllar

Funcionaris de la presó de Mas Enric denuncien «opacitat» en la contractació

Asseguren que cinc familiars de directius del centre penitenciari han estat promocionats a través d’un sistema d’adjudicació

Una trentena de funcionaris van concentrar-se aquest dijous a les portes del centre penitenciari per reivindicar els seus drets.

Funcionaris de la presó de Mas Enric denuncien «opacitat» en la contractacióCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els funcionaris del centre penitenciari de Mas d’Enric denuncien «el sistema opac» que s’utilitza a l’hora de promocionar i contractar treballadors. Segons el delegat sindical de Comissions Obreres (CCOO), José Antonio del Castillo, «s’ha posat de moda un sistema d’adjudicació per part de l’administració, que s’utilitza quan hi ha una urgència, en el qual una de les condicions és l’entrevista personal. Els directius són els encarregats de fer aquestes entrevistes. Aquest sistema és opac i impedeix als treballadors poder promocionar-nos. De fet, hi ha cinc familiars de membres de l’equip directiu que han ascendit a través d’aquest sistema. Amb això no vull dir que no estiguin capacitats». El delegat sindical afegeix que «ens hem de replantejar la funció pública per tal que tots tinguem les mateixes garanties a l’hora de promocionar-nos».

Les seccions sindicals es van concentrar aquest dijous a les portes del centre penitenciari per protestar contra la manca de personal que hi ha a Mas d’Enric, sempre segons la seva versió. «Aquesta manca de treballadors s’evidencia amb dades objectives», explica José Antonio del Castillo, delegat sindical de CCOO i funcionari de la presó. Segons els treballadors, un dels tres accessos al centre sempre està obert durant els matins. «Hi hauria d’haver un funcionari i no hi és». Per altra banda, Del Castillo assegura que només hi ha un funcionari per mòdul, «quan la base de seguretat és anar per parelles».

Els sindicats denuncien que joves i adults comparteixin mòduls. «Hi ha mòduls tancats perfectament preparats pel dia a dia de la presó, però no es poden utilitzar perquè no hi ha prou personal. Només necessitaríem tres funcionaris més per torn», explica el delegat sindical, qui afegeix que és necessari incorporar una cinquantena de treballadors, uns quinze més per torn. «Quan un funcionari es posa malalt i no pot venir, es desgavella el sistema de relleus», assegura Del Castillo.

Aquesta manca de personal comporta, segons els sindicats, descontrol davant d’incidents. Aquest va ser el cas d’una funcionària, que anava sola, que va rebre una mossegada per part d’un intern, o bé, el funcionari ferit després d’intentar apagar un petit incendi en un matalàs. «Hi ha funcionaris amb problemes d’estrès pel volum del treball», diu el delegat sindical. Però la Generalitat creu que el personal és l’adequat.

Coaccions

Per altra banda, els sindicats presents a la concentració de dijous, –CATAC, CCOO i CSI-F–, asseguren que «hem de suportar l’arbitrarietat i el caprici del màxim responsable de Recursos Humans». Segons expliquen, el cap de l’àrea en qüestió aprova i denega les vacances i les hores d’assumptes personals «segons li ve de gust o segons qui ho demani». Per altra banda, els sindicats asseguren que el cap de Recursos Humans coacciona presumptament els interins perquè renunciïn a les vacances, sempre segons la seva versió. La secretaria de la junta de personal dels serveis territorials de Tarragona, Dolors Quintana, va voler donar suport a les reivindicacions dels funcionaris i «al company delegat sindical que va ser cessat sense cap motiu aparent», explica Quintana, qui afegeix que «aquesta acció és un clar atac al moviment sindicalista en la lluita dels treballadors, motivat per informar sobre la inseguretat que es viu a Mas d’Enric a causa de la manca de treballadors».

Vigilància indirecta

Finalment, el delegat sindical de CCOO, José Antonio del Castillo, va assegurar que la tendència mira cap a un sistema de vigilància indirecta, «on un robot és més barat que un funcionari». Segons el delegat, «la manera de prevenir conflictes és tractar-los directament». Per això els sindicats reivindiquen que s’incorpori més personal.

tracking