Diari Més

Connectivitat

El mòbil destrona l'ordinador com a principal dispositiu per accedir a Internet a Tarragona

L'Observatori d'Internet 2016 de la Diputació de Tarragona constata que cada llar té una mitjana de 2,5 mòbils

El frau demana trucar a un telèfon que té una tarifa elevada.

La Policia Nacional alerta d'un intent de frau a través de telèfon mòbilACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El telèfon mòbil s'ha convertit aquest 2016 en el dispositiu més usat a la província de Tarragona per accedir a Internet, sobrepassant l'ordinador de sobretaula o el portàtil. Així ho ha constatat l'Observatori d'Internet 2016 de la Diputació de Tarragona: el mòbil és el preferit per a un 47% dels usuaris, mentre que l'ordinador de taula i el portàtil es queden en un 23% i un 20%, respectivament. El percentatge d'ús queda, a més, reforçat per una altra dada: el mòbil és present a un 97% de llars tarragonines, que tenen una mitjana de 2,5 aparells. L'ordinador és present al 88% i les tablets passen del 6% de fa cinc anys al 63% de l'actualitat. Les dades de l'Observatori d'Internet 2016 procedeixen d'una enquesta realitzada per l'empresa CERES entre una mostra de 1.000 persones majors de setze anys i residents a les comarques de Tarragona, el passat mes de novembre.

L'enquesta apunta que un 86% de la població de la província utilitza ja Internet de forma habitual. Un percentatge lleugerament superior al de 2015. Sobre els perfils concrets, el menor ús correspon a les llars amb un nivell baix d'ingressos -1.200 euros mensuals-, les dones, les persones de més de 55 anys, sense estudis o fins a primaris, dedicades a tasques de la llar i els jubilats. Malgrat això, l'Observatori ha registrat un increment del 30% al 49% en l'ús d'Internet entre els majors de 69 anys. És en aquesta franja, però, on s'aprecia una major diferència entre homes i dones -64% respecte el 37%,-. Els usos i serveis més habituals a Internet continuen mantenint nivells semblants que al 2015. Des de la cerca d'informació, consulta del correu electrònic, música, jocs i missatgeria. Continuen, però, a l'alça, la lectura de mitjans de comunicació –del 72% al 77%-, les compres en línia –del 64% al 69%-, la canca electrònica –del 61% al 70%- i, de forma més modesta, els tràmits amb l'administració pública –del 60% al 63%-.

Paral·lelament, un 71% dels usuaris d'Internet té creat un perfil o més a les xarxes socials, xifra que representa un 61% del global de la població. En aquest cas, són les mateixes xifres que a l'any anterior. Facebook és la més utilitzada: un 91% dels ciutadans amb perfil a les xarxes socials en tenen. La segueix Instagram, amb un 31% -només un 17% el 2015- i un 28% Twitter –que creix un 3% i perd la segona posició-. Un 63% dels usuaris de xarxes socials es considera poc o gens actiu i només un 9% es declara molt actiu –participant amb comentaris i continguts-, metre que un 25% es considera bastant actiu. La majoria restringeix l'accés públic als seus perfils en diferent mesura: des de deixar que una part dels seus contactes hi accedeixi -18%-, donar accés a tots els contactes -48%- o mantenir els perfils totalment públics -16%-.

tracking