Diari Més

Judicial

El jutge del Vendrell ordena 18 detencions pel cas del 3% de CDC

Vuit dels detinguts han estat traslladats a la Comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona

Vehicles policials de la Guàrdia Civil al carrer del barri de Sarrià on té el domicili l'extinent d'alcalde de Barcelona, Antoni Vives.

Andreu Viloca, Josep Antoni Rosell, Antoni Vives, operació Pika, Sixte Cambra, 'cas 3%', Guàrdia CivilACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dijous el director del Port de Barcelona, Sixte Cambra, el de la Fira, Constantí Serrallonga, i entre d'altres l'extinent d'alcalde de Barcelona Antoni Vives (CDC), per la seva suposada vinculació amb el pagament de comissions a l'antiga Convergència, en el cas del 3%. Segons han informat fonts pròximes al cas, durant l'operació s'han practicat uns 25 registres a domicilis particulars i a empreses, i 18 detencions, entre elles les de l'exresponsable dels serveis jurídics i excoordinador de règim intern de CDC Francesc Sánchez, així com els empresaris José M., de la constructora Comsa-Emte, José M.Z. i Pedro L., de la companyia Oproler, i un directiu de la societat Rubau Tarrés, a Girona.

El titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, que manté el cas sota secret de sumari, atribueix als detinguts en aquesta operació -la quarta fase del cas conegut com a 3% sobre suposat pagament de comissions a CDC- els delictes de blanqueig, finançament il·legal, suborn i malversació. El jutge investiga en aquesta nova fase el presumpte pagament de comissions d'empreses donants de Convergència a canvi de l'adjudicació d'obres, com el túnel de Glòries o l'ampliació del Port de Barcelona, en l'etapa en què el convergent Xavier Trias ostentava l'alcaldia de la capital catalana.

Poc després de les 9.30 hores del matí, agents de la Guàrdia Civil s'han personat a l'edifici del World Trade Center de Barcelona, on té el seu despatx el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, un amic de l'entorn més pròxim de l'expresident de la Generalitat Artur Mas. Cambra ha estat arrestat mentre els agents registraven les oficines de l'àrea de presidència en recerca de dos expedients sobre contractacions al port, entre elles per l'ampliació al moll sud, adjudicada amb un pressupost de 4,2 milions d'euros a Comsa, empresa que també ha estat registrada aquest dijous.

Investigades obres contractades per l'Ajuntament de Barcelona

El gruix de la investigació se centra en obres contractades per l'Ajuntament de Barcelona durant l'etapa en la qual l'alcalde era Xavier Trias (CiU), per la qual cosa dos dels detinguts han estat l'antic responsable d'Hàbitat Urbà i extinent d'alcalde Antoni Vives -arrestat a casa seva i que serà traslladat a la Comandància de la Guàrdia Civil aTarragona- i el gerent municipal durant el període 2011-2015 Constantí Serrallonga, actualment director de Fira de Barcelona. En declaracions a la premsa des del consistori, on presideix el grup de CiU, Trias ha assenyalat la «clara intencionalitat política» de l'operació desplegada avui, que ha vinculat a l'inici del judici contra Mas per la consulta del 9N, que s'inicia dilluns que ve. També Rafael Entrena, advocat de Vives i de l'exvicepresidenta Joana Ortega en la causa del 9N, ha relacionat l'operació contra l'antiga Convergència amb l'imminent judici per la consulta: «Fa molts anys que no crec en les casualitats», ha dit a TV3.

Els agents busquen en els registres, tant en les adjudicatàries com en les seus de les empreses públiques Infraescturues.cat -dependent de la Generalitat-, Autoritat Portuària de Barcelona i Bimsa (Barcelona d'Infraestructures Municipals SA), els contractes de concessió de les obres sota sospita. Una de les principals obres, per la seva envergadura, és el projecte de construcció del túnel per soterrar la Gran Via a la plaça de les Glòries a Barcelona, que va ser adjudicat per 49,6 milions d'euros al febrer del 2015, tres mesos abans que CiU perdés l'alcaldia de Barcelona, una unió temporal d'empreses integrades per Romero Gamero, Benito Arnó i Fills, Copisa i Comsa. El jutge indaga si les empreses públiques adjudicaven obres a constructores o a la UTE a canvi del pagament de comissions del 3% a les fundacions FÒRUM o Catdem, vinculades a CDC (avui PDeCAT), partit al qual s'acabaven desviant els diners.

En total, els registres, sol·licitats per la Fiscalia Anticorrupció, s'estan practicant a dotze poblacions: Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Rubí, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Lleida, Madrid, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Girona, Berga i Majadahonda.

L'operació d'avui és la quarta fase de la investigació en què la Guàrdia Civil va registrar al novembre del 2015 la seu de CDC i va detenir el tresorer del partit Andreu Viloca, el director d'Infraestructures de la Generalitat, Josep Antoni Rossell, i diversos empresaris, entre ells el conseller delegat de Copisa, per sospites de pagaments de comissions del 3% a la formació nacionalista.

Detingut el directiu d'Oproler

El directiu de l'empresa Oproler Josep Maria Bassols, marit de la jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que l'expresident català Artur Mas va fitxar com a comissionada de Transparència, és un dels detinguts en l'operació d'aquest dijous. Segons fonts pròximes al cas, Bassols, que ha estat traslladat a la comandància de la Guàrdia Civil aTarragona-que porta la investigació-, juntament amb tres detinguts més, ja va ser arrestat el 2015 en el marc d'una de les fases prèvies del cas del 3%, acusat de pagar comissions a CDC.

Bassols, que va ser alcalde i regidor de la localitat d'Anglès, és el marit de Núria Bassols, la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a qui Mas va fitxar com a comissionada de Transparència de la Generalitat, poc després que arxivés el 'cas Adigsa' de presumpta corrupció per a l'exdiputat de CiU i secretari general de Territori de la Generalitat, Ferran Falcó. Precisament, la detenció del marit de Bassols en la causa del 3% va suscitar que el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, exigís la dimissió de l'excomissionada, que va ser destituïda el passat 18 de gener en la primera reunió que va mantenir el govern de Carles Puigdemont.

Bassols, exdirectora de l'Escola Judicial i que va demanar una excedència del TSJC en ser designada càrrec de confiança de la Generalitat, va tornar a principi de l'any passat a l'alt tribunal català, on està dedicada als assumptes civils i no pot instruir causes penals. Núria Bassols podia tornar quan ho considerés oportú al seu càrrec de magistrada a la sala civil i penal del TSJC, ja que té la plaça en propietat.

Vuit detinguts traslladats a Tarragona

Dels 18 detinguts, han estat traslladats a la comandància de la Guàrdia Civil aTarragonaels empresaris Bassols, Lerma i Tauler, així com el tresorer de CDC Andreu Viloca i Antoni Vives, extinent d'alcalde de Barcelona amb Xavier Trias al capdavant de l'alcaldia. També hi han traslladat l'exresponsable de serveis jurídics de CDC Francesc Sánchez, l'exdirector general d'Infraestructures.cat Josep Antoni Rossell, i l'empresari Fèlix Pasquina. D'acord amb les previsions dels investigadors, aquests vuit detinguts passaran les pròximes hores a disposició del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, que investiga el cas.

Treballadors sortint de Comsa i agents de la Guàrdia Civil custodiant la porta d'entrada de l'edifici aquest dijous.

Jutjat Vendrell, detinguts, Guàrdia Civil, Operació, registresACN

Dos agents de la Guàrdia Civil a la porta de les oficines de Rubau i Tarrés de Girona aquest dijous.

Jutjat Vendrell, Guàrdia Civil, Operació, detinguts, registresACN

tracking