Diari Més

Cristina Campallo Martínez. Regidora de Promoció econòmica i Noves tecnologies

«Vista l'experiència d'altres municipis, l'índex de participació és una bona dada»

Des de l’Ajuntament es mostren satisfets amb la resposta dels vila-secans convocats a la consulta, i pròximament presentaran els resultats finals

La regidora de l'Ajuntament assegura que és massa aviat per dir si el procés es repetirà l'any que ve.

«Vista l'experiència d'altres municipis, l'índex de participació és una bona dada»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— Ja es tenen els resultats de la votació popular, tant pel que fa a les propostes triades com a la participació. Com es valora des de l’Ajuntament que hagi votat poc més del 4% del cens cridat a les urnes?

— Si ho valorem respecte al total del cens surt una participació que sembla baixa, però tot i que en percentatge ho és, no estic d’acord amb aquesta afirmació. Estem parlant d’un procés novedós, que només l’hem fet quatre ajuntaments a la demarcació de Tarragona, i per al qual encara no tenim un hàbit d’anar a votar. Vistes experiències d’altres municipis més grans, com Girona, Vic o Manresa, que ja fa anys que ho fan, és una bona dada.

— Així doncs estem en la mitjana?

— Sí, hi ha ciutats on la participació ha estat de l’1 o el 2%, la xifra més alta que he vist és del 5%, per tant nosaltres estem satisfets.

— El fet de fer coincidir la votació amb el primer de dia de Festa Major va servir per estimular la participació?

— No ho sé, la nostra intenció fent-ho coincidir amb la Festa Major era precisament incentivar a que la gent votés, aprofitant que ja estaven al carrer, pensant que potser no tindrien tanta mandra d’anar a votar. No sé si al final ha estat així o no, però la nostra intenció era afavorir la participació fent-la coincidir amb els dies de celebració.

— Pel que fa al nombre de propostes que es van presentar, consideren que la xifra va ser prou alta?

— Sí, van entrar 839 propostes, i tot i que moltes estaven repetides, no esperàvem un volum tan gran.

— Els resultats han estat una sorpresa, o ja preveien quines serien les propostes més votades?

— No ens hem sorprès, quan fas una iniciativa com aquesta ja tens una idea del que s’escriu a les xarxes, el que es parla al carrer, i per tant no ens hem endut cap sorpresa. A més, sabem que hi ha sectors o persones que han fet campanya per unes opcions concretes.

— El fet que es pugui ‘fer campanya’ i que les propostes amb més adeptes pugui sorgir escollida no es podria considerar un defecte del procés?

— Nosaltres no ho veiem així, al contrari, forma part de la incentivació a la participació, les mateixes persones que han fet les propostes incentiven a la resta perquè les votin, i això enriqueix el cicle participatiu.

— Quin és el pas següent del procés dels Pressupostos participatius?

— Ara al mes de febrer, encara no sabem la data, farem la presentació final de les propostes que seran executades.

— Com es farà la tria final, comptant que cal fer-ho quadrar amb un pressupost tancat?

— El que volem garantir és que hi haurà com a mínim una actuació a cada nucli de Vila-seca. Amb aquesta premissa el que farem és agafar propostes més valorades de cada nucli i fer un encaix per als 300.000 euros.

— Això vol dir que podria passar que no es tirés endavant la proposta d’interès general, perquè per pressupost seria incompatible amb els mínims que comenta?

— Podria ser, el que volíem és que cada nucli tingués una proposta com a mínim perquè les persones que han sortit a votar puguin veure reflectit el resultat al costat de casa seva.

— Quan es va presentar el projecte a Vila-seca, la tardor passada, es va anunciar que des de l’Ajuntament es tenia la voluntat que la iniciativa tingués una continuïtat en el temps. Ara que estem a punt d’arribar al final de la primera experiència, continuen pensant que els Pressupostos participatius seran un projecte que es repetirà l’any que ve i, encara més, els que seguiran?

— No hem fet encara aquesta valoració, primer volem tancar aquest procés i fer-ne la presentació pública. Com a equip de Govern no hem fet encara aquesta valoració, per tant ara no puc dir si continuarem o no.

tracking