Diari Més

Gastronomia

Valls esdevé un any més l'epicentre dels calçots amb la Gran Festa de la Calçotada

Els concurs de Menjar Calçots, Cultivadors de Calçots i de Sala de la Calçotada així com les degustacions -ompliran la plaça de l’oli aquest diumenge

Demostració de coure calçots a la plaça de l'Oli.

Valls esdevé un any més l'epicentre dels calçots amb la Gran Festa de la CalçotadaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de fa més de 120 anys que Valls és terra de calçots, però des de 1982, l’últim diumenge de gener, la capital de l’Alt Camp viu un esdeveniment gastronòmic de caràcter popular que la referma com a epicentre de les calçotades: la Gran Festa de la Calçotada. Durant aquesta jornada, les fumeres blanques i l’olor dolça de les cuites de calçots omplen la plaça de l’Oli així com la resta de carrers del centre històric de la vila. Enguany la festa, que arriba a la 36a edició, se celebrarà aquest diumenge, ara bé, durant tot el cap de setmana es podrà gaudir de diversos actes i propostes relacionats amb aquesta delícia tan estretament vinculada amb el territori.

A partir de les 10 del matí del diumenge, els carrers i les places de Valls seran escenari d’una varietat d’actes: els mercats de la Calçotada; les cercaviles de la calçotada i mostra de danses de carrer amb la participació de grallers, gegants... Tot això conferirà animació i ambient de festa a la ciutat. A la plaça de l’Oli, es faran les demostracions de coure calçots; a la plaça del Blat, el 30è Concurs de Cultivadors de Calçots i el 26è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la típica salsa. A partir de la 1 del migdia, a les places de l’Oli i de la Zeta hi haurà la degustació popular de la calçotada per qui ho desitgi; també hi haurà graelles preparades per a les persones que vulguin coure carn, llonganissa o botifarra a la brasa.

A la mateixa hora, a la plaça del Pati es farà el 32è Concurs de Menjar Calçots, amb l’objectiu de conèixer la xifra màxima de degustació de calçots en un temps determinat. En iniciar el Concurs, les Colles Vella i Joves dels Xiquets de Valls, enlairaran els seus pilars.

Tapes fetes amb calçots

El Mercat de la Calçotada i la Mostra de Cuina del Calçot obriran les seves portes el dissabte al matí i estaran oberts fins al diumenge. Les dues activitats, organitzades per la regidoria de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Valls, són el preludi de la Gran Festa de la Calçotada.

L’Associació de Restauradors de Valls organitza una Mostra de Cuina del Calçot al Pati de Valls. La Mostra obrirà portes el dissabte a les 10 del matí fins a les 3 de la tarda i de les 5 de la tarda fins a les 9 del vespre. Diumenge, l’horari serà de les 10 del matí a les 3 de la tarda. La mostra consistirà en tapes i racions en les quals el calçot de Valls serà el protagonista principal. Els establiments que participants són: ForEvents, Portal22, Magatzem del Vermut, Cal GAnxo, Eclis, Bou, Mallol, Luga, Planeta Kasteller i K de Valls. Totes les especialitats a base de calçot es podran maridar amb els vins de la DO Tarragona. Durant tot el dissabte, la Mostra de Cuina del Calçot també organitzarà actuacions musicals i activitats infantils per fer-la més atractiva per al públic jove i familiar.

Mercat d’alimentació

Paral·lelament a la Mostra, el Mercat de la Calçotada reunirà unes parades de marxants el dissabte, entre les 10 del matí i les 8 del vespre, i el diumenge, de les 10 del matí i fins a les 3 de la tarda, al passeig de l’Estació. Totes elles estaran relacionades amb el món de l’alimentació, els productes naturals i l’artesania popular. A més a més, els visitants que s’apropin a Valls durant aquests dos dies, també podran veure una concentració de cotxes de la marca Citroën 2CV organitzada pel Tarragona 2 CV Club que romandran exposats a la plaça del Quarter la tarda del dissabte i el matí de diumenge.

tracking