Diari Més

Els orígens vallencs del popular 'aftershave' Floïd, en un llibre

Una comunitat religiosa de Valls va regalar un pot amb aquest líquid ataronjat a un barber de Valls a principis del segle XX

Diferents productes Floïd, el més conegut dels quals és la loció per després de l'afaitat.

Els orígens vallencs del popular 'aftershave' Floïd, en un llibreFloïd

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El local que actualment ocupa un locutori al carrer de la Carnisseria del Barri Antic de Valls havia estat, antigament, una barberia. Però a més, va ser el lloc de naixement de la coneguda marca Floïd, que comercialitza la popularloció per després de l'afaitat, o aftershave, d'un color groc ataronjat. Així ho explica Genís Sinca al llibreEl cavaller Floïd. Biografia de Joan B. Cendrós, que es presenta aquest dilluns al Teatre Romea de Barcelona, tal com avança El Portal Nou.

El vallenc Joan Baptista Cendrós, conegut com 'lo Batiste', treballava en aquest establiment com a barber a finals del segle XIX. En aquell temps, Baptista també tallava els cabells de forma gratuïta a una comunitat religiosa de Valls, els Escolapis, que es trobaven al costat del’església del Carme, molt a prop de la barberia. Uns anys més tard, a principis del segle XX, Baptista va decidir instal·lar-se a Barcelona i obrir allà una barberia, anomenada Buenos Aires, al carrer de Rocafort. En motiu de la seva marxa, els Escolapis van regalar-li una ampolla amb un líquid taronja: era un suc d'herbes,flors, alcohol i llimona que usaven per curar cremades, ferides, i també com a locióaftershave, i que uns anys més tard seria conegut arreu.

No va ser fins l'any 1932, però, que el Floïd va començar a popularitzar-se molt gràcies al fill de Baptista,J.B. Cendrós, que va posar-se al capdavant de l'empresa que havia començat creant el seu pare el 1928. El barber va morir prematurament l'any 1937, i el seu fill, a més de fer popular la loció, va fer molta fortuna amb l'empresa. Amb aquests diners, va convertir-se en mecenes de moltes iniciatives catalanistes. Entre d'altres,va ser un dels fundadros d'Òmnium Cultural, d'Esquerra Democràtica de Catalunya, propietari de l'Editorial Aymà, mecenes de l'Institut d'Estudis Catalans, i patrocinador dels autors de la Nova Cançó,d'Edicions Proa, i de laFundació Enciclopèdia Catalana.
El local on hi havia l'antiga barberia està ocupat, actualment, per un locutori.

Els orígens vallencs del popular 'aftershave' Floïd, en un llibreGoogle Maps

tracking