Diari Més

Óscar Sánchez: Alcalde de Constantí

«Si hi ha una bona gestió, al carrer es veuen els resultats»

El municipi engegarà enguany el projecte «Constantí posa’t bonic» per fomentar la rehabilitació de façanes i la millora estètica de la via pública

Óscar Sánchez destaca el pregoner d'enguany, el constantinenc Lluís Papiol.

«Si hi ha una bona gestió, al carrer es veuen els resultats»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Com es presenta la Festa Major d’Hivern?

—Es presenta amb moltes ganes. Cada festa té el seu sentit. La d’estiu és molt diferent de la d’hivern, que podríem dir que és la festa petita. També és la més íntima de les dues que tenim aquí a Constantí. Queda molt a prop en el calendari de les festes nadalenques i el cert és que la gent s’implica molt. A més, tothom té el desig d’encetar l’any nou amb una perspectiva potent però sense oblidar-nos que tenim reptes importants a realitzar.

—Quins serien?

—Els reptes que tenim tots. Estem patint encara una època de crisi, que està afectant moltes famílies del poble i els reptes que tenim són els de crear inversió i ocupació.

—Tornant a les festes, quines són les novetats del programa d’enguany?

—La novetat més destacada és la Trobada Gegantera, que fa molts anys que no es feia i que portarà colles d’altres municipis. A més, els Pastorets de Constantí faran una última representació del Pessebre Vivent, que ja va tenir molt d’èxit durant el Nadal i ara el dia 22 es tornarà a fer per a tota aquella gent que no el va poder veure. Aquestes són les novetats, però tenim també l’entrega dels Premis Literaris Constantí. Històricament ja es feien i l’any passat els vam recuperar. Van tenir molt bona acceptació i enguany ho tornem a realitzar. Hi ha hagut més de 500 participants. Crec que és important i destacable, i més perquè hi havia gent d’aquí del municipi però també de la resta d’Espanya i fins i tot de l’Amèrica Llatina. Per tant, és una bona oportunitat per portar el nom de Constantí arreu.

—Quins són els actes imprescindibles, que ningú pot perdre’s?

—Crec que és imprescindible l’inici de la Festa Major, amb el pregó i l’entrega de les distincions honorífiques. És una festa molt tradicional, amb uns valors històrics. Cal destacar sobretot el pregoner que tenim enguany, el Lluís Papiol. Tenim la sort de tenir un bon pregoner i que és local. És una gran persona i serà un gran pregoner segur i m’agradaria convidar a tothom que vingués a escoltar-lo. Crec, a més, que és una molt bona manera de començar la festa. Uns altres actes imprescindibles són els del dia del patró amb el Seguici Popular.

—Parlant de l’actualitat del municipi, fa unes poques setmanes, el consistori aprovava els pressupostos pel 2017. Vostè mateix, en la seva compareixença, puntualitzava que feia 15 anys que no s’aprovaven abans de l’entrada de l’exercici. Com valora aquest fet i a què creu que es deu?

—És un fet molt positiu perquè crec que dóna a entendre que l’equip de govern està fent una molt bona tasca de gestió de l’Ajuntament. És molt significatiu que des de l’any 90 i fins avui només s’hagi aprovat una altra vegada, a banda dels d’enguany, abans de l’entrada de l’exercici. Aixó diu molt del treball que s’ha fet des de totes les regidories en la gestió interna. Al final, si hi ha una bona gestió, a fora al carrer es veuen els resultats.

—Un dels punts destacats dels pressupostos municipals és la reducció de l’IBI. Per què han fet aquesta aposta?

—Amb la revalorització del cadastre, ens tocava una pujada del 8%. Creiem que és important, amb la crisi que estem patint, no augmentar el rebut de l’IBI a les famílies. Per això, des de l’Ajuntament rebaixem la nostra quota municipal, per tal que les famílies no vegin augmentat aquest impost, però tampoc renunciem a aquests ingressos extres i el pugem als Béns Immobles de Característiques Especials, que són l’Aeroport de Reus, les autopistes, Repsol i també a les entitats financeres que són propietàries de grans immobles, com naus o solars.

—La despesa social és un dels pilars dels comptes de Constantí per enguany. En quins projectes o accions es materialitza?

—Destinem 120.000 euros a les beques menjador. 20.000 més en ajuts d’urgència social, per a aquelles famílies que pitjor ho estan passant. També dediquem 50.000 euros a incentius per al foment de l’ocupació. Si una empresa contracta a un nou treballador, per un període de com a mínim 12 mesos, els donem 3.000 euros, perquè puguin fer front a les despeses derivades de la contractació. Aquestes ajudes també estan destinades als emprenedors. Així doncs, si algun aturat de Constantí vol emprendre un negoci, també els ajudem amb 3.000 euros per tal que pugui començar. També tenim els Plans d’Ocupació Local. A banda, tenim diverses polítiques que volem engegar enguany, de les quals estem preparant les bases, com és el cas del projecte Constantí, posa’t bonic, per subvencionar la rehabilitació de façanes i millorar l’estètica de la via pública. Per a la gent gran que viu sola, volem instal·lar detectors de fum a casa seva així com el botó de teleassistència, perquè puguin avisar als serveis mèdics en cas de patir qualsevol contratemps. A tot això, cal sumar-hi la renovació de la xarxa d’aigua al grup Centcelles i altres actuacions que estem fent ja en alguns carrers del municipi.

—Com viurà vostè la Festa Major?

—Amb molta intensitat i amb el desig de començar l’any amb una bona perspectiva. És una festa acollidora i amb propostes per a tothom. Hi ha actes engrescadors i que propicien la bona relació entre els veïns, el contacte i la convivència i que la gent pugui gaudir al màxim.

—Per últim, què desitja als seus covilatants i a tothom que passi per Constantí aquests dies?

—Els desitjo que surtin al carrer, tot i que fa molt de fred, i que gaudeixin amb la resta de veïns de tots els actes que s’han preparat.

tracking