Diari Més

Festes

Falset escalfa motors per la festa de l'Encamisada

La festivitat tindrà lloc el proper cap de setmana del 14 i 15 de gener

Falset escalfa motors per la festa de l'Encamisadaturismepriorat.org

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Enscamisada, una de les festes més representatives de Falset, se celebrarà el proper cap de setmana del 14 i 15 de gener. Aquest esdeveniment, declarat Festa Tradicional d’Interès Nacional de Catalunya, va lligat a la festivitat de Sant Antoni Abat, a més de rememorar una llegenda que es remunta a la Guerra del Francès. Segons la tradició local, els falsetans van aprofitar una nit de boira per vestir-se de blanc, passar inadvertits i alliberar-se del setge al que estaven sotmesos pels francesos.

Els falsetans i falsetanes desfilaran aquest cap de setmana amb les robes tradicionals i recorreran els carrers del poble amb més d’una cinquantena de cavalleries i carruatges. Les desfilades, encapçalades per la Colla de Dimonis i la Banda de Música Vila de Falset, s’iniciaran des del Celler Cooperatiu a les 19.30 h del dissabte i a les 11 h del diumenge.

Entre els actes també destaquen el pregó, que tindrà lloc dissabte al vespre a la plaça de l’Església; la benedicció dels animals del diumenge al matí; i la Missa Major de diumenge al migdia, en la qual es ballarà la Jota de Falset i es beneiran els Panets de Sant Antoni, que es vendran després de missa.

Retorn de la pica baptismal de l’antiga església del Castell de Falset

Enguany l’Encamisada compta am un nou atractiu. Els assistents podran veure a la parròquia de Santa Maria una antiga pica baptismal del segle XIV que el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha cedit a l’Ajuntament durant dos anys. Aquesta peça de marbre, en la qual s’hi poden contemplar els escuts de Falset i el Comtat de Prades, és una peça històrica que formava part de l’antiga església del castell del municipi. Es preveu que després d’exposar-se a l’església, també es pugui exposar a la seu del nou Institut de Cultura i Patrimoni i al Castell de Falset.

tracking