Diari Més

El futur és a les vinyes

El màster Erasmus Mundus en Innovació en Enoturisme, coordinat per la URV, ha portat a Tarragona i Vila-seca a 27 joves d’arreu del món

El futur és a les vinyes: màster Erasmus Mundus en Innovació en Enoturisme, coordinat per la URV.

El futur és a les vinyes: màster Erasmus Mundus en Innovació en EnoturismeOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de 27 joves arribats de 21 països diferents estan acabant de passar els seus últims dies a casa nostra. Ells formen el grup d’estudiants del màster Erasmus Mundus en Innovació en Enoturisme (WINTOUR), coordinat per la URV, i amb la participació de la Facultat d’Enologia de Tarragona i la Facultat de Turisme i Geografia de Vila-seca.

Aquest màster té la singularitat que es du a terme a tres universitats: la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Université de Bordeaux (UB, França) i la Universidade do Porto (UP, Portugal), amb la finalitat que, amb el seu pas per tres centres referents en el sector vitivinícola, els estudiants puguin tenir una visió multidisciplinària i especialitzada. Així ho explicava Joan Miquel Canals, degà de la Facultat d’Enologia de la URV, aquesta mateixa setmana: «aquí focalitzem l’ensenyament en els vins escumosos, a Bordeus en els negres de criança, i a Porto en els vins fortificats».

El màster té una durada de dos anys, i s’estructura en quatre semestres: els tres primers a cadascuna de les universitats, i un quart en què els estudiants faran una estada en pràctiques a empreses mentre elaboren el treball final de màster. Això no obstant, el títol que obtindran els estudiants serà únic i conjunt. Aquest programa està adreçat a persones que volen completar la seva formació especialitzant-se en el turisme del vi, per bé que no cal que els seus estudis previs hi tinguin relació. Així, per exemple, els estudiants que estan acabant el seu primer semestre a la URV tenen estudis d’Economia, Relacions Internacionals, Turisme, Enologia i Humanitats.

Per a molts, serà la primera vegada que hagin estat a Catalunya. Però també hi ha estudiants per a qui el màster ha suposat retornar a una terra que ja coneixien i que els va enamorar. Aquest és el cas de David Gertiser, un jove estudiant americà que explica que ja havia vingut amb la seva dona, amb qui es van enamorar dels vins de la Conca de Barberà, el Priorat i el Montsant. Per a ell, el màster és una oportunitat per conjugar dues sortides professionals: «els meus interessos passen pel turisme i el vi, i m’agradaria col·laborar en el desenvolupament de la regió, i a més fer-ho d’una manera sostenible». Per la seva banda, la jove russa Olga Karakich, apunta que el que més la va atraure del programa és que és molt nou, i que resulta molt interessant perquè combina la part pràctica, d’elaboració del vi, amb la formació turística».

Segons el degà Joan Miquel Canals, el fet que el programa contempli l’estudi del vi des de diverses perspectives és fruit de les noves tendències del mercat del treball: «està clar que les noves professions es caracteritzen per tenir ‘border subjects’, disciplines que es toquen, i aquí estem treballant entre la frontera del turisme i la de l’enologia». Això ho articulen impartint coneixements sobre El vi, Turisme i màrqueting, Elaboració del vi, i Cultura i patrimoni.

Les classes es fan tant a la Facultat d’Enologia, a Tarragona, com a la Facultat de Turisme i Geografia de Vila-seca, i la docència s’imparteix en anglès. Les classes es combinen amb el treball de camp. Així, durant els mesos que hauran estat aquí, els estudiants hauran fer visites a diverses regions vitivinícoles catalanes i també de la Rioja. A més, han tingut l’oportunitat de treballar en espais com el Celler Experimental Mas dels Frares, la finca que la URV té a Constantí, amb una vinya i un celler destinats tants a la docència com a la investigació.

Aquest mateix dimecres els estudiants del màster van dedicar unes hores a aprendre a fer l’embotellament del cava. Després d’omplir les ampolles, hi posaven l’obturador, després la corona, i tot seguit les emmagatzemaven deixant-les en posició horitzontal. Tot seguit van aprendre a desgorjar les ampolles, acció que comença traient la corona. Durant aquest procés la pressió interna del cava expulsa els sediments, i també és la fase en la qual el producte es pot diferenciar segons la quantitat de sucre residual que té.

La URV produeix i comercialitza vins dins la DO Tarragona, entre els quals hi ha un negre jove i un criança, dos vins dolços, un blanc jove i un aromàtic i dos escumosos. A més, també elaboren un Negre Reserva amb una selecció de les millors anyades. Els alumnes que estan fent l’estada a casa nostra procedeixen de dotze països europeus, tres asiàtics, dos països d’Amèrica del Nord, dos d’Amèrica Llatina i un d’africà, i van arribar a el passat 5 de setembre, així que han pogut participar de manera activa en tot el procés d’elaboració dels escumosos, des de la verema fins al producte final.

Pel que fa a les sortides professionals dels futurs graduats del màster, les vies passen pel sector privat, el sector públic i la recerca i l’ensenyament, i l’objectiu primordial del programa és preparar professionals àmpliament capacitats i altament adaptables i qualificats per tal de promoure innovacions en el desenvolupament del turisme del vi.

Una experiència pionera

Aquesta és la primera vegada que la URV coordina un programa Erasmus Mundus, i ho fa després d’aconseguir que la seva proposta fos escollida entre les 75 que es van presentar a la convocatòria Erasmus Plus 2015. La Unió Europea en va valorar l’àmbit singular presentat, que uneix el turisme i l’enologia, i el programa docent. D’altra banda, WinTour té el suport d’empreses, universitats, fundacions i associacions, col·laboradores de la URV i de les universitats sòcies. Des de la universitat del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre s’espera que aquest nou màster ajudi a posicionar internacionalment el territori i a la universitat com a centre de referència al continent en l’ensenyament de l’Enoturisme. A la URV ja s’imparteixen dos programes Erasmus Mundus més, el màster Erasmus Mundus Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana i al doctorat Erasmus Mundus de Quaternari i Prehistòria.

tracking