Diari Més

Educació

Mig miler d'alumnes van repetir la Primària aquest darrer curs

Primer i Segon, on s’aprèn a llegir i a fer càlculs, acumula any rere any al Camp de Tarragona, el major nombre de repetidors

Imatge d'arxiu d'alumnes en una classe.

Les notes de primària abandonen l'escala del 0 a 10 a CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 566 alumnes d’Educació Primària del Camp de Tarragona van repetir el darrer curs 2015–2016 segons xifres del Departament d’Ensenyament. Es tracta d’un 1,32% del total d’estudiants, els 42.939 que engloben les sis comarques que depenen dels Serveis Territorials d’Ensenyament de Tarragona. Observant la tendència, el nombre de repetidors cau amb força en els darrers 13 anys. Per exemple, al curs 2003–2004, la taxa de repetició a Segon de Primària se situava en el 2,16, a certa distància de la resta de cursos. En canvi, en l’últim període lectiu amb xifres, la taxa cau fins a l’1,78.

Gairebé la meitat dels nens que van haver de tornar a realitzar els estudis –259– tenien entre 6 i 8 anys, i pertanyien al Cicle Inicial de Primària, que componen Primer i Segon. Tal com explica la directora del CEIP El Serrallo de Tarragona, Maria Rosa Martínez, aquesta etapa és vital per a l’aprenentatge dels més petits, ja que han d’assimilar la lectura i les primeres operacions matemàtiques. D’aquí que el pas al Cicle Mitjà es realitzi amb molta cura. «Es fa repetir per exemple a un nen que ha de passar a tercer i encara no té assumida la lectura. Cal tenir unes competències bàsiques per poder assumir els nous coneixements», desenvolupa la docent.

És l’equip docent qui decideix quan un alumne no pot passar al nou curs, i ha de romandre un any més al mateix. Ho fan, basant-se en tot un seguit d’indicadors: «En els criteris d’avaluació es valoren diversos aspectes. Quan un nen repeteix és perquè creiem que realment ho pot aprofitar. Es tracta de què pugui adquirir tots els coneixements que necessita», apunta la directora.

En general però, els docents senten que la seva paraula cada cop és menys respectada pels pares dels alumnes, ja que moltes vegades, a l’hora de proposar una repetició, es troben amb la negativa frontal per part dels progenitors, que no accepten els arguments dels professionals de l’educació. Per a molts pares, és una mena de deshonra difícil de pair. «La decisió ha de ser dels professors, nosaltres som els que sabem realment com va el nen o la nena a classe. A més, en la majoria dels casos, notem que la segona vegada que realitza el curs, l’alumne va molt millor, tot i que el repte és aconseguir que en els següents cursos continuï funcionant bé a classe», apunta una professora d’una escola concertada de Tarragona.

En les estadístiques del darrer curs del Camp de Tarragona, es pot comprovar que el major gruix de repetidors es concentren al Tarragonès, amb un total de 253 nens i nenes, seguit a certa distància del Baix Camp amb 101 estudiants. Per sexes, en el global de la demarcació, els nois sumen més repeticions que les noies: 332 ells, 234 d’elles. Per titularitat, els centres públics concentren el nombre més gran d’alumnes que han de recuperar curs. Són 482, pels 84 dels centres concertats i privats. Val a dir però, que l’escola pública concentra al 74,66% del total d’estudiants de Primària del Camp de Tarragona.

A Tarragona més que a Barcelona

En la comparació de les àrees metropolitanes, Tarragona no surt gaire ben parada, en el darrer curs i registra una taxa de repeticions més elevada que Girona i Barcelona. Tot i que Lleida queda al capdamunt, liderant la taxa de repetidors de tota Catalunya. Així, mentre a Barcelona ciutat els alumnes que han de recuperar, per exemple, el Cicle Superior –Cinquè i Sisè de Primària– suposen un 0,56 i un 0,81 respectivament, al Camp de Tarragona la xifra s’incrementa fins a l’1,13 en tots dos cursos. A Girona les dades són encara més baixes, amb un 0,39 i un 0,53 cada curs.

tracking