Diari Més

Energia

El desplegament de la policia a dins de les nuclears es farà l'any vinent

Una setantena d’agents de la Guàrdia Civil patrullarà a l’interior d’almenys una de les centrals de la demarcació

Exterior de l'edifici del Centre Alternatiu de Gestió d'Emergències a Vandellòs II.

El desplegament de la policia a dins de les nuclears es farà l'any vinentCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil patrullarà a l’interior de les centres nuclears de la demarcació durant l’any vinent. Almenys, ho farà en una d’aquestes, sense concretar si serà primer a Ascó o a Vandellòs. Així ho va anunciar ahir José Antonio Gago, director de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, en la trobada anual amb els mitjans de comunicació. D’aquesta manera, es farà extensiu el desplegament del cos policial arran de la prova pilot que un grup de treball coordinat entre el govern espanyol, el Consell de Seguretat Nuclear, així com els titulars i operadors de les centrals ja ha executat a la planta de Trillo, a Guadalajara.

Es compleixen, doncs, les previsions anunciades fa dos anys. D’aquesta manera, una setantena d’agents s’instal·laran a l’interior del recinte de les nuclears per fer front a les «amenaces definides».

Dins d’un context de violència internacional, el govern espanyol va decidir que la presència dels agents de l’institut armat resulta necessària als complexos atòmics d’arreu de l’Estat. L’anomenada Unitat de resposta defensiva de la Guàrdia Civil restarà hostatjada en uns espais que s’hauran de construir tant a Vandellòs com a Ascó. De cara a 2018, ambdues nuclears, així com les de resta de l’Estat, haurien de disposar del cos policial a l’interior. El desplegament de la Guàrdia Civil «no suposarà en cap cas una substitució de les funcions que actualment fa la seguretat privada a les nuclears», segons precisava Gago. La inversió tindrà un cost anual de 61.000 euros per agent, el que suposarà 4 milions d’euros l’any. Cost que assumiran els propietaris de les centrals.

Pla de Seguretat

D’altra banda, el projecte de reforç de seguretat arran del desastre de Fukushima el 2011 quedarà completat a finals d’any tot i que no serà fins a maig de 2017 quan es materialitzarà totalment. Queda pendent una modificació al grup 1 de la central d’Ascó que es farà coincidint amb la recàrrega que tindrà lloc a la primavera de l’any vinent.

Entre les mesures de seguretat que s’han dut a terme cal ressaltar la construcció del Centres Alteratius de Gestió d’Emergències (CAGE) a les dues centrals. Edificis de dues plantes el «suficientment allunyats dels reactors per poder gestionar de manera alternativa les emergències que poguessin arribar a produir-se a la Central Nuclear».El CAGE de Vandellòs té una capacitat per hostatjar a una setantena de persones a Vandellòs i 120 a Ascó. Disposa d’aigua potable i protocols específics de descontaminació de persones, equips i gestió de les emergències.

Renovació dels permisos

El pressupost de l’Associació Nuclear Ascó i Vandellòs II durant aquest 2016 ha estat de 116 milions. Inversions que preveuen seguir la mateixa quantitat de cara a propers exercicis en la línia de la «modernització contínua de les instal·lacions». Per la seva banda, des de l’ANAV van concretar durant la trobada celebrada ahir a Vandellòs II que plantejaran la renovació de l’autorització dels permisos d’activitats per a 10 anys que expiren al 2020 i 2021 a Vandellòs i Ascó, respectivament. Finalment, es va concretar el calendari de recàrregues per al 2017 en el cas d’Ascó. L’aturada es farà entre el 13 de maig al grup I i el 16 de juny i a Ascó Ii es farà del 28 d’octubre al 30 de novembre.

tracking