Diari Més

El projecte de millora de l'accés al barri de Santa Magdalena s'iniciarà el 2017

Els treballs permetran recuperar l’antiga ermita medieval

Imatge del barri de

El projecte de millora de l'accés al barri de Santa Magdalena s'iniciarà el 2017Google Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Valls iniciarà el 2017 el projecte de millora de l’accés al barri de Santa Magdalena. Concretament enderrocarà una part de l’edifici situat a la carretera de Picamoixons, a la cruïlla entre els carrers Freixa i de l’Ermita i el camí de la Granja. L’alcalde de Valls, Albert Batet, i les regidories d’Actuacions Públiques, Urbanisme, Barri Antic i Patrimoni i de Via Pública, Judit Fàbregas i Dolors Farré respectivament, s’han reunit aquesta setmana amb representants de la junta de l’associació de veïns de Santa Magdalena per informar-los dels passos que duran a terme en aquest projecte de millora de la seguretat i l’accessibilitat al barri des de la carretera de Picamoixons.

L’associació de veïns havia manifestat la seva preocupació sobre el calendari d’execució dels treballs i l’Ajuntament ha confirmat que executarà les dues primeres fases del projecte l’any 2017. L’actuació es desenvolupa en un àmbit catalogat, en concret una àrea d’expectativa arqueològica, ja que és un espai on hi havia l’antiga ermita medieval de Santa Magdalena i el seu cementiri.

L’any 2011, l’Ajuntament ja va efectuar per seguretat un enderroc preventiu d’una part de l’edifici que va supervisar el departament de Cultura de la Generalitat. En aquesta obra, es va enderrocar la coberta de l’edifici, les parets de la planta segona i part de la primera, així com els trespols de les dues plantes. També es va impermeabilitzar la coberta per evitar l’entrada d’aigua i es van estabilitzar amb puntals les parets.

Enderroc del magatzem de l’edifici i recuperació de l’ermita medieval

L’actuació que l’Ajuntament realitzarà el 2017 en aquesta finca de propietat municipal consistiria en l’enderroc del magatzem i de diversos sectors de parets i cobertes de la resta de l’edifici, amb un pressupost d’obra de 34.000 euros. També està previst el rebaix de terres de l’actual pati i del magatzem, que s’haurà enderrocat. Segons les investigacions i les intervencions arqueològiques dutes a terme, l’ermita de Santa Magdalena estava construïda en aquesta direcció. D’aquesta manera, el rebaix de terres i l’excavació permetria deixar el terreny preparat per poder realitzar un estudi arqueològic en extensió per buscar evidències de l’ermita medieval a nivell de fonamentació.

L’any 2017, un cop efectuat aquests treballs d’enderroc i de rebaix de terres, també es contractaran els treballs de seguiment arqueològic per determinar si alguna de les parets són de l’antiga ermita. L’enderroc s’efectuarà manualment i es preveu que no ocasioni vibracions que puguin malmetre les restes medievals. Un cop completats els treballs, els arqueòlegs podran establir què cal protegir patrimonialment i encarregar, de cara a l’any 2018, una fase més del projecte d’adequació d’aquest espai.

L’actuació, en el seu conjunt, permetrà millorar l’accessibilitat al barri de Santa Magdalena, en especial la visibilitat per als conductors en l’entrada i sortida al barri des de la carretera de Picamoixons. A més, es podrà fer un pas més en la recuperació patrimonial d’aquest entorn.

L’ermita de Santa Magdalena, originària del segle XIII

Les investigacions situen l’ermita de Santa Magdalena i el seu cementiri en aquest espai. Els anys 80, amb l’obertura del carrer Freixa, es van posar al descobert restes d’enterrament i es coneix que es conserven restes de l’ermita que es van aprofitar per aixecar l’edifici actual. Aquesta ermita, originària del segle XIII, consistia inicialment només amb una capella amb la casa de l’ermità al costat i molt a prop es trobava situat l’hospital i leproseria de Santa Magdalena. A finals del segle XVI, en aquest espai hi devia haver un conjunt d’edificacions relativament gran per acollir una comunitat religiosa. El 1818 l’ermita deixà de tenir culte i a mitjans del segle XIX es trobava en ruïnes. Sobre les seves restes es va construir, segurament a finals del segle XIX, l’actual edifici ja que, segons les prospeccions arqueològiques realitzades l’any 2014 es va aprofitar part d’un dels murs de l’ermita. El terreny que hi ha sense edificar, inclòs a la mateixa finca, es correspondria a l’antic cementiri.

tracking