Diari Més

Patrimoni

El jaciment de Cavet avala l'intercanvi de productes entre el litoral i l'interior durant el Neolític

Els arqueòlegs han trobat eines de pedra confeccionades amb varietats de sílex del Montsant i els Monegros

Les excavacions del Cavet.

Les excavacions del Cavet.IPHES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des del dia 9 de novembre i fins el proper dimarts dia 22 s'efectua una excavació aljaciment neolític del Cavet de Cambrils que ha aportat noves evidències en relació a la mobilitat dels homínids. Concretament, són eines de pedra, algunes de les quals han estat confeccionades amb varietats de sílex procedent de zones allunyades d’aquest territori, com el Montsant i els Monegros.

«Molt probablement s’intercanviava sílex de bona qualitat de l’interior per productes del litoral, com poden ser petxines i cargols marins, que eren utilitzats per la fabricació d’ornaments, que localitzem en jaciments terra endins», afirmen Marta Fontanals i Josep Maria Vergès, codirectors de l’excavació i membres de l’IPHES.

Aquestes peces han aparegut en el punt on s’ha documentat la potència sedimentària més important del Cavet, amb una profunditat d’uns 3 metres.Una altra descoberta important ha estat el que podria ser una franja d’un fossat de protecció d’un poblat del neolític antic.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el regidor de Cultura, Lluís Abella, han visitat l’excavació acompanyats del director de l’IPHESRobert Sala; la gerent d’aquest centre de recerca, Maria Targa, i el director del Museu d’Història, Gerard Martí.

Mendoza ha destacat l’aposta de l’Ajuntament de Cambrils perquè es pugui continuar estudiant aquest jaciment i per posar en valor el patrimoni.Justament enguany es compleixen els 10 anys de recerca en aquest jaciment, des que l’any 2006 el Museu d’Història de l’Ajuntament de Cambrils va signar el conveni marc amb l'IPHES.

tracking