Diari Més

Riudoms

Uns 4.000 veïns de Riudoms queden sense llum durant la Fira de l'Oli

L’alcalde va intentar que Endesa ajornés el tall, però en no aconseguir-ho va optar per avisar els comerços dies abans

Josep Maria Cruset, alcalde de Riudoms, en una imatge d'arxiu.

Uns 4.000 veïns de Riudoms queden sense llum durant la Fira de l'OliCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un tall de subministrament elèctric programat per Endesa per ahir diumenge va afectar uns 4.000 veïns de Riudoms i la majoria de comerços oberts, tot coincidint amb la celebració de la Fira de l’Oli. La mesura va indignar alguns comerciants hostalers, que es van veure desbordats per l’increment de clientela que es va produir amb la celebració, que atrau a Riudoms moltes persones de ciutats, com Reus, i pobles veïns.

No obstant això, eren conscients que per part de l’Ajuntament, s’havia fet tot el possible perquè aquests treballs d’Endesa no coincidissin amb la Fira de l’Oli. Però, com diu el mateix alcalde, Josep Maria Cruset, «les grans companyies no demanen opinió: simplement comuniquen que tallaran i tallen». Endesa va comunicar a principis de la setmana passada que havia de fer uns treballs urgents aquest diumenge i que el subministrament elèctric a la zona quedaria interromput de vuit del matí a una de la tarda. Tot i que Cruset va intentar que la companyia traslladés grups de transformació de reforç (camions generadors de gran potència), Endesa no va considerar aquesta posibilitat i va «tirar pel dret».

Els perjudicis d’estar cinc hores sense llum va ser especialment per alguns bars, alguns dels quals van llogar generadors. És el cas del bar Atura’t. El seu propietari, Julià, comentava que, des de dilluns, corria la veu de què es produiria el tall i que l’alcalde els va avisar dijous mitjançant un grup de WhatsApp dels hostalers del poble. «La veritat és que un tall de llum quan fan la Fira de l’Oli fa mal, perquè ve molta gent forastera. L’Ajuntament ha fet el que ha pogut però es veu que és una avaria gran i que havien de treballar de dia».

Cruset, ha mostrat la seva indignació que derivarà a diverses mesures. «La primera serà presentar una queixa a la companyia, que ja la vam fer a priori, perquè considerem una urgència una tempesta, per exemple, que agradarà més o menys, però no es pot fer res. Un altra cosa és que es pugui plantejar amb temps i d’un altra manera aquest tall». Aquesta disconformitat serà traslladada al consell d’alcaldes del Baix Camp, alguns dels quals també ha patit aquests talls que per Cruset són «una mala praxi».

Al bar Ka la Tere disgust era evident. Es van haver d’aixecar ben d’hora per preparar els cafès i l’aigua calenta en termos, perquè no funcionava la cafetera. Els clients rebien una llanterna quan havien d’anar al servei. Altres establiments van decidir tancar directament. Això ha estat per ells una pèrdua important, ja que el dia de la Fira de l’Oli és un dels que es pot fer una bona caixa. Cap a dos quarts d’una l’electricitat va començar a tornar, però de res servia per a alguns, ja que per desconnectar els generadors havien de trucar a l’electricista. El tall de subministrament també va fer que els mòbils funcionessin amb dificultat, especialment les dades de 3G.

tracking