Diari Més

Cinema

El FICVI porta fins a Vila-seca una selecció dels millors curts del món

Aquest divendres es fa la inauguració oficial del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-seca, FICVI, a l’Auditori Josep Carreras

Al llarg de la setmana el festival ha proframat sessions pels joves.

El FICVI porta fins a Vila-seca una selecció dels millors curts del mónCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El FICVI està organitzat pel Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca i dirigit per Josep G. Varo. És gratuït i obert a tothom. S’hi han presentat un total de 687 curts, dels quals 427 són de l’estat espanyol i 260, internacionals, arribats de països com la Xina, Japó, Estats Units, Kosovo, Corea del Sud, Perú, Uruguai, Iran, Austràlia o Canadà. De totes les propostes presentades, s’han seleccionat 44 curts (29 de ficció i 15 d’animació).

Durant la roda de premsa de presentació del FICVI, el director tècnic i artístic del festival, Josep G. Varo, va assegurar que fer la selecció havia estat un procés difícil, donada la qualitat de les obres presentades. «Tenim un criteri, que és anar a buscar cinema, pel·lícules de petit format, amb un principi i un final, i amb una durada de 20 minuts com a màxim», va explicar Varo.

Tot i que el gruix del festival se celebrarà des d'aquest divendres i fins diumenge, aquesta mateixa setmana ja s’han fet les projeccions dels curts de ficció amb un públic excepcional: els escolars de Vila-seca, que han pogut assistir a un passi especial per a ells. A les tardes, els curts d’animació s’han projectat per al públic en general. Pere Segura, president del Patronat de Turisme, va assegurar durant la presentació que aquest és, justament, l’objectiu que es persegueix amb el certamen: difondre i promoure l’art del cinema i acostar-ho a tots els públics, fent-lo especialment «permeable» per a la població de Vila-seca.

Un jurat d’excepció

El Jurat del FICVI està format per una prestigiosa representació de professionals del sector cinematogràfic, com és el cas de Jesús Monllaó, director de cinema d’obres tan conegudes com ‘Fill de Caín’ i nominat al Goya l’any 2002 pel curt ‘La Mirada Oblicua’. També hi haurà Anna M. Bofarull, guionista i directora de cinema, que va dirigir ‘Sonata per a Violoncel’, una part del qual es va enregistrar al mateix Conservatori de Vila-seca; Gisela Novais, actriu i cantant; Pep Solórzano, músic, compositor, membre de l’Acadèmia del Cinema Català i director del Conservatori de Música de Vila-seca; i Antoni Pérez-Portabella, professor de Comunicació Audiovisual a la URV.

En l’apartat de cinema d’animació, destaca la figura de Pedro Solís, director de cinema, guionista d’animació i guanyador al Goya al Millor curtmetratge d’animació espanyol per ‘Cuerdas’; Ana Jardón, productora d’animació i coordinadora de producció de ‘Planeta 51’, ‘Tadeo Jones’ i ‘Atrapa la bandera’, i el conegut ninotaire Andreu Faro, qui a més és l’autor del cartell del festival.

Finalment també hi haurà un Jurat Jove, format per alumnes de l’últim curs del Grau de Comunicació Audiovisual de la URV. A més dels premis oficials, també hi haurà un premi del públic, que podrà votar en acabar-se les projeccions, a través d’unes butlletes que trobaran a la mateixa sala, i un premi DO Catalonia, al millor curt enregistrat en català.

Pel que fa a l’import dels premis, Josep G. Varo va apuntar que són dels més importants del panorama internacional.

Per la seva banda Jesús Monllaó, director de cinema i membre del jurat del festival, va aprofitar la presentació del FICVI per reivindicar el paper de les arts, i més concretament del cinema, en el despertar de la consciència col·lectiva: «en aquests temps tan foscos en què vivim, de baixesa moral, política i econòmica, hi ha gent que fa cultura, fa cinema, sovint amb mitjans propis, perquè quan contemplem els seus treballs en una sala de cine puguem participar en una catarsi col·lectiva que ens faci reflexionar». Monllaó va assegurar sentir-se orgullós i honrat de formar part del jurat del FICVI, i va admetre que en visionar els curts presentats al concurs s’ha reconciliat amb les noves generacions: «les estan passant molt canutes i tot i això fan treballs dignes d’un festival internacional».

tracking