Diari Més

Medi Ambient

Financen un estudi per protegir la somereta del Montsant

L'espècie, exclusiva d’aquest territori, es va detectar novament el 2011 després que es cregués que estava extingida durant un segle

Financen un estudi per protegir la somereta del Montsant

Financen un estudi per protegir la somereta del MontsantCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Tarragona finança un estudi científic per avaluar l'estat de conservació de la somereta del Montsant, una espècie exclusiva d’aquest territori que es va detectar novament el 2011 després que es cregués que estava extingida durant un segle. La Diputació destinarà un total de 17.000 euros a aquest estudi, que realitzarà el Parc Natural de la Serra de Montsant i gestionarà la Generalitat. L’aportació de la Diputació al projecte s’ha fet efectiva mitjançant la signatura d’un conveni per part del president de la institució, Josep Poblet, i el i el subdirector general de Biodiversitat i Medi Natural de la Generalitat, Jaume Vicens Perpinyà.

L’estudi, que serà el pas previ per aconseguir la protecció legal d’aquest insecte, determinarà l’àrea de distribució, la dimensió de la població i els hàbits ecològics de la somareta. D’aquesta manera s’identificaran les vulnerabilitats i les amenaces que pateix. Els resultats assentaran les bases per a la protecció legal de l'espècie, d’acord amb el previst a la llei estatal 42/2007 del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat.

La somareta, un insecte descobert el 1897 i desaparegut fins el 2000

La somereta del Montsant va ser descoberta el 1897 per l'entomòleg de Cabacés Longí Navàs, però no es va tenir cap més notícia de l'insecte fins l’any 2000, quan l’entomòleg Joan Barat la va localitzar al Priorat. Els treballs de redacció del Pla Especial de la Serra de Montsant van posar de relleu la importància de la somereta com a endemisme exclusiu del massís i l’any 2011 el parc natural va organitzar-ne la cerca, amb èxit.

tracking