Diari Més

Festes

Els castells tornen a ser els protagonistes a la Fira de Santa Úrsula de Valls

La Fira de Santa Úrsula tindrà lloc de dilluns 17 d'octubre a diumenge dia 23

Imatge d'arxiu d'una edició passada de la Fira de Santa Úrsula.

Els castells tornen a ser els protagonistes a la Fira de Santa Úrsula de VallsAjuntament de Valls

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Valls viurà la Fira de Santa Úrsula i el 6è Fòrum Casteller de Catalunya entre dilluns 17 i diumenge 23 d’octubre, amb el doble d’activitats permanents adreçades al públic familiar al Pati. Per primer cop l’entorn del Museu Casteller de Catalunya, que s’aixeca a la plaça del Blat núm. 5, mostra part dels seus fons fotogràfic amb imatges anteriors al 1936 amb un audiovisual breu i emotiu projectat en una gran pantalla. Alhora diversos actes commemoraran el centenari de la col·locació de la primera pedra de la Biblioteca Popular impulsada per la Mancomunitat de Catalunya al passeig dels Caputxins. Finalment, l’ofici religiós del diumenge s’avança a les 11 hores del matí per millorar la conciliació entre les balladetes del seguici i l’actuació castellera. La mostra de bestiari escolar passa al divendres a la tarda, els gegants retroben la «volta» del migdia de la vigília i el correbous s’estrena dins Santa Úrsula dissabte a la tarda.

El programa, elaborat per les comissions participatives dels Xiquets de Valls i d’actes rituals, ofereix noves propostes per celebrar la Fira de Santa Úrsula i el 6è Fòrum Casteller, que tindran el seu punt àlgid diumenge 23 d’octubre amb la mare de totes les diades castelleres a la plaça del Blat. L’oferta familiar dobla les activitats permanents a la FiraCastells al Pati, passant de vuit a quinze propostes, que incentiven les sensacions més atrevides i audaces amb una àmplia zona d’aventura amb arnesos en un itinerari amb nou tipus d’experiències diferents, com els gronxadors verticals o les xarxes d’escala. Per primer cop es munta una tirolina de llargrecorregut, un «selfie point» per fotografiar-se amb la que va ser la primera escultura dedicada a un casteller a Catalunya, o un taller de ràdio.

Estands que fins ara no havien estat dinamitzats com els de dues colles dels Xiquets de Valls o el del festival de titelles Guant compten per primera vegada amb activitats creatives permanents, en què les nenes i nens podran fer-se els fermalls amb una silueta castellera o un titella de tija. Per regular els fluxos participants en les activitats més sol·licitades, s’han previst unes polseres a un preu simbòlic de 2 o 3 euros per jornada. D’altra banda, els expositors arriben a 23 distribuïts en els blocs de jocs, entitats, mitjans de comunicació, llibreries i editorials, artesania i marxandatge.

A més de les imatgesdel fons fotogràfic al Museu Casteller,la Fira JCA cinemestambéestrena la versió completa per a festivals internacionals de la pel·lícula sobre la colla castellera dels Xiquets de Hangzhou, El jardí de les flors del presseguer, d’Oriol Martínez i Enric Ribes, coproduïda per La Lupa Produccions i TV3.

Centenari de la primera pedra de la Biblioteca

La Santa Úrsula 2016 commemora el centenari de la col·locació de la primera pedra de la Biblioteca Popular de la Mancomunitat de Catalunya, realitzada per Santa Úrsula de 1916, precisament el dia 23 d’octubre, data que enguany coincideix amb la jornada central de la Fira. Fou la primera de les biblioteques de la Mancomunitat.

Amb aquest paraigua es realitza una nova activitat impulsada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya: la Colla Castellera de la Canalla Lectora. Es tracta d’una innovadora proposta per promoure de forma lúdica la lectura i la cultura castellera entre els més petits. A una quarantena de nenes i nens vallencs se’ls ha repartit els dies previs a la Fira un conte casteller, que serveix com a base d’un joc participatiu i amb premis que té lloc a la capella del Roser del carrer de la Cort els dies 17, 18 i 20.

L’altra activitat al voltant del centenari de la primera pedra de la Biblioteca Popular serà un acte que aglutina llibres, noves tecnologies i un brindis amb el Cava Casteller dimecres 19. El conduirà el periodista Rac1, Benet Iñigo. Els llibres seran representats per un nou volum de la col·lecció castellera L’Aixecador de Cossetània Edicions amb les Actes del Simposi Casteller de l’any passat. Les noves tecnologies les aporta el projecte«A Valls, castells», per part de l’Escola Baltasar Segú de Valls, guardonat amb el tercer premi mSchools App Awards 2016, premis a la creativitat tecnològica dels alumnes catalans en la categoria Mobile History Map, sobre continguts geolocalitzats per a primària. La iniciativa és impulsada per Mobile World Capital Barcelona.

Cuina i enologia protagonistes

El 6è Simposi Casteller, al convent del Carme dissabte 22 d’octubre al matí, compta amb un show cooking inaugural molt especial, a càrrec de l’equip dirigit per l’arqueòleg i investigador de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) Eudald Carbonell. Es vincularan els esmorzars castellers i les Pàleo receptes, coescrites amb la periodista Cinta S. Bellmunt. Els encarregats de preparar-les i servir-les en un esmorzar popular al convent del Carme seran Agustí de la Rica i Rico Ponti, dos cuiners barcelonins arrelats a l’Empordà. L’esmorzar popular servirà per tastar el resultat del show cooking.

La Santa Úrsula 2016 recorda la vinculació històrica del temps de les veremes i dels castells. Per això, l’actor Fermí Fernández i el seu espectacle tast al voltant del vi El Sommelier, amb tres funcions, ocupa l’escenari del Teatre Principal on pujaran els espectadors el 21 i 22 d’octubre. Amb la cooperació del Consell regulador de la D.O. Tarragona, Fernández converteix l’espai escènic en una classe magistral amb el millor sommelier del món. Els espectadors no sols provaran un gran vi sinó que el maridaran amb aquesta funció teatral.

Noves activitats en el vessant patrimonial

La veterana casa Bonifàs, del carrer de la Cort, obre els actes ursulins dilluns 17 amb la presentació d’una nova joguina de goma de la sèrie dedicada al seguici cerimonial vallenc. En aquest cas, és la dedicada a la geganta, que fa parella amb el preexistent gegant de goma. Una sessió de contacontes al vestíbul del Principal per part del narrador Carles Alcoy, servirà com a estrena de la figura.

L’exposició d’una quinzena de fotògrafs dedicada als moments més difícils de les actuacions castelleres amb el lema«Fort!»; la nova revetlla de versions amb fanfarres de metall i percussió dissabte a la nit a la plaça de l’Oli; els aparadors amb temàtica castellera; els assaigs castellers del divendres a la nit; els tradicionals esmorzars de forquilla, i la magna diada de Santa Úrsula del diumenge broden un programa amb aroma a renovació.

tracking