Diari Més

Turisme

Aturem BCN World reitera les crítiques en les noves al·legacions a l'aprovació del CRT

El moviment social denuncia que le projecte podria acabar carregant sobre les arques públiques els costos d'urbanització

Solar gegant on es construiria el BCN World, als peus del Port Aventura.

El Parlament debatrà la setmana que ve sobre la possible derogació de BCN WorldCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les noves al·legacions que l'Assemblea Aturem BCN World ha elaborat arrandel'aprovació inicial del nou Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou mantenen les crítiques al seu encaix territorial i viabilitat econòmica. Tot i reconèixer«millores»en alguns aspectes concrets, el reformat projecte que la Generalitat va presentar fa uns mesos continua sense convèncer el moviment social que s'hi oposa. Reiteren que, de la mateixa manera que amb el primer PDU aprovat, les noves al·legacions segueixen denunciant el «desencaixament important en la planificació territorial»vigent al Camp de Tarragona i «l'alteració de l'equilibri establert entre turisme, activitats industrials i nuclis de població». També consideren que el projecte deixa«moltes incògnites»sobre qui hauria d'assumir els costos derivats del Pla en el cas que els inversors fessin marxa enrere, en àmbits com la urbanització, el sanejament d'aigües, el subministrament elèctric o les noves carreteres. «Hi ha un risc molt elevat que amb fons públics, a través de l'Incasòl, s'hagin d'assumir despeses derivades si el projecte no es materialitza tal i com està previst», addueixen.

L'Assemblea Aturem BCN World, que ja va anunciar que presentaria al·legacions just al mateix moment que la Generalitat donava a conèixer el contingut del nou pla, ha reunit novament un equip d'experts en planejament, advocats, activistes i representants polítics per a la preparació d'aquests arguments en nou àmbits diferents. A banda de les crítiques esmentades en els àmbits de planificació i encaix territorial o viabilitat econòmica, el moviment social també ha assenyalat l'existència de «dèficits»en la gestió de la mobilitat als nous complexos turístics, tot i admetre que s'han produït«millores».

Segons un comunicat que dóna compte del contingut de les al·legacions, «el risc d'arribar al col·lapse és elevat»i, en aquest sentit, entenen que el Pla aporta solucions«parcials, ja que focalitza bona part dels trànsits en una nova connexió amb l'A-7 il'AP-7, sense tenir en compte els increments de trànsits previstos per l'ampliació del Port i la pròpia mobilitat del nucli urbà de Salou».Retreuen, a més, que aspectes com l'abastament energètic tampoc queden resolts, especialmentdavant del fet que el Ministeri d'Indústria hagi assegurat que no té prevista cap nova subestació elèctrica a la zona. Consideren també que el pla «tampoc és valent»a l'hora de fer front a l'eficiència energètica i l'ús d'energiesrenovables –«es limita a garantir el compliment de la normativa»- i queda«lluny de les promeses»que el situaven com un «referent en arquitectura i urbanisme sostenible».

Risc químic i possibilitat de reversió dels terrenys

L'Assemblea torna també a insistir en la qüestió del risc químic i critica que no s'hagi valorat l'increment de turisme a tocar de la indústria. Creuen, en aquest sentit, que resultaria necessària la revisió de tot el planejament sectorial en matèria de risc químic, tant intern com extern.Un altre dels aspectes del PDU que ha aixecat les suspicàcies entre els opositors al reformat projecte, ara rebatejat com a Centre Recreatiu i Turístic de Vila-seca i Salou, fa referència també a l'actuació de l'administració en relació amb els drets dels propietaris originals dels terrenys, expropiats l'any 1989 i actualment en mans de la Caixa. «L'administració hauria d'haver informat els propietaris dels terrenys que no s'haguessin urbanitzat per si volien el dret de reversió, fet que no ha passat», addueixen. Davant d'això, fan una crida als propietaris que vulguin exercir els seus drets de reclamació davant l'administració per reclamar la reversió o una nova expropiació sobre el valor real dels usos que planteja actualment el projecte.

Per últim, l'Assemblea Aturem BCN World denuncia la «manca de participació»en el procés administratiu obert just abans de l'estiu amb l'aprovació inicial del nou PDU. Una participació, asseguren, que s'ha limitat a una comissió de seguiment al Parlament i a reunions bilaterals entre l'Incasòl i altres organismes. «Lamentem que aquest sigui l'estil que se segueixi per aconseguir un consens social cap a aquest projecte», raonen, tot recordant que encara esperen resposta a les al·legacions presentades fa un any. Davant de tot plegat, anuncien que més enllà de la lluita en l'àmbit tècnic i polític continuaran mantenint la via de la mobilització social per rebutjar un «model de desenvolupament turístic que no ens representa, que tindria greus afectacions sobre l'activitat econòmica actual, que trencaria els valors del territori i que tan sols serviria per especular amb uns terrenys propietat de la Caixa amb el vistiplau de l'Incasòl i la Generalitat».

tracking