Diari Més

Judicial

L'alcalde de Creixell nega irregularitats en l'adjudicació de la gestió de la llar d'infants municipal

El batlle s’acull al seu dret de no declarar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra

alt

Jordi Llopart nega cap irregularitat en l'adjudicació de la llar d'infants.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Creixell, Jordi Llopart (PDC), ha negat aquest dimecres les acusacions de presumptes irregularitats en l’adjudicació, l’any 2012, de la gestió de la llar d’infants municipal l’Estel de Mar.

A la sortida de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Campclar, on ha comparegut en qualitat d’investigat, el batlle ha explicat que s’ha acollit al seu dret de no declarar atès que el cas es troba sota secret de sumari.

Malgrat tot, Llopart ha defensat que no hi ha hagut cap enriquiment en la concessió i que no es planteja dimitir. La investigació parteix d’una denúncia efectuada pel grup municipal del Partit Popular a finals del 2014. El jutjat d’instrucció número 2 del Vendrell manté oberta una investigació per presumpta prevaricació administrativa i aquest dimecres els Mossos han lliurat citacions a l’alcalde i a sis persones més perquè compareguin a declarar en seu policial.

A més de Llopart, la resta d’acusats són els regidors Montserrat Muñoz (PSC) i Josep Brugarola (ERC) -que formaven part de l’equip de govern el 2012-; el secretari municipal, Josep Maria Piqué; Beatriz Bravo Trasserra, regidora d’ERC des del juny del 2015 i exadministradora de l’empresa que es va adjudicar la concessió; Horacio Rodríguez, actual administrador de Privilege Class, i una tècnica que va exercir de pèrit en la mesa de contractació.

Tots set estan sent investigats per l’Àrea d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra pels presumptes delictes de malversació impròpia, administració deslleial, apropiació indeguda, falsedat documental, estafa i frau a les subvencions, segons fonts jurídiques.

L’alcalde de Creixell ha explicat que l’adjudicació indirecta de la gestió de la llar d’infants es va acordar el 2012 com a conseqüència del pla d’ajust que obligava els consistoris a eixugar el seu dèficit. Aquell any, l’ajuntament tenia un deute d’11 MEUR, dels quals 7 MEUR eren diners pendents de pagar als proveïdors. Davant d’aquest escenari, el consistori va convocar un concurs públic per l’escola bressol al qual van concórrer diverses empreses com Eulen, Baobab i Privilege Class, resultant aquesta darrera l’adjudicatària.

L’alcalde ha defensat que la societat Privilege Class va seguir els tràmits habituals del concurs públic, com la resta, i va presentar el seu projecte educatiu per al centre, de titularitat pública, adjudicant-se la gestió. Llopart ha apuntat que el concurs no analitzava una valoració econòmica, sinó en base al projecte pedagògic, i ha afirmat que «per part de l’Ajuntament no coneixíem absolutament a ningú de les persones que es van presentar».

Inicialment, el concurs públic preveia una concessió de dos anys, però el 2014 es va prorrogar a favor de la mateixa empresa per un període de cinc anys, fins al curs 2018-2019. L’empresa adjudicatària s’ha encarregat de la gestió econòmica del centre, que és deficitari i «una ruïna», segons el seu administrador, Horacio Rodríguez. El responsable del centre ha explicat que van apostar pel projecte perquè preveien 45 infants matriculats, però ha lamentat que el 2012 van tenir una vintena d’alumnes i, aquest curs, una trentena. Per aquest motiu, la societat que gestiona la llar d’infants acumula unes pèrdues de 240.000 euros en els darrers cinc anys, segons la seva versió.

«L’empresa només ha fet que perdre diners i el meu client està en situació de ruïna», ha explicat Anton Verdeny, advocat de l’administrador. Segons l’empresari, l’Ajuntament es va comprometre en el plec de condicions a assumir el 50% de les eventuals pèrdues de la guarderia, però no ho ha complert, per la qual cosa ha dut el consistori al jutjat contenciós administratiu.

Per la seva banda, l’Ajuntament va denunciar al juny diversos incompliments per part de Privilege Class i va amenaçar de rescindir la concessió i de tancar el centre. Segons el consistori, l’empresa no havia presentat la documentació requerida per poder aconseguir les subvencions de la Diputació corresponents a les llars d’infants pels exercicis 2012, 2013 i 2014, convertint la situació del centre en «insostenible».

Finalment, però, a finals de curs ambdues parts van arribar a un acord i, malgrat l’esclat del procés judicial, aquest dimecres l’empresa ha mostrat la voluntat de mantenir oberta la llar d’infants. L’alcalde Jordi Llopart ha manifestat que les acusacions de presumpta prevaricació«són mentida» i «no tenen cap fons de veritat», i ha opinat que el motiu de la denúncia podria haver estat la pròrroga de la concessió per cinc anys més a l’empresa, malgrat que el centre estava en «una situació difícil».

El batlle ha recordat que els pares van demanar a l’Ajuntament que «tirés endavant i que hi donés suport», i ha negat que hi hagi cap «xiringuito»ni enriquiment«per part de ningú». Igualment, l’administrador de la societat ha negat també les acusacions i ha insistit que està pràcticament arruïnat.

Una regidora d’ERC va estar vinculada a la societat

Els administradors de Privilege Class quan l’empresa va concórrer al concurs eren Horacio Rodríguez i qui aleshores era la seva parella, Beatriz Bravo Trasserra, qui posteriorment se’n va desvincular per concórrer com a cap de llista per ERC a les eleccions municipals del 2015, segons fonts de l’empresa. Es dóna el cas que Trasserra va formar part del govern municipal liderat per CiU durant quatre mesos, ja que en va sortir l’octubre del 2015 juntament amb l’altre regidor d’ERC, Josep Brugarola, adduint«incompliments del pacte»per part de l’antiga CiU. Actualment, Llopart (PDC) governa en minoria a Creixell amb acords puntuals amb la Federació d’Independents de Catalunya (FIC).

tracking