Diari Més

Serveis

El telèfon 112 d'Emergències atendrà les trucades en 28 idiomes més

L'atenció amb altres llengües podria iniciar-se el primer trimestre del 2017

Pla tancat de la torre de l'edifici 112 de Reus, al Baix Camp. Imatge del 8 de setembre de 2016

Zona Franca, Emergències, Jordi Jané, llengües, 112, idiomes, CAT112, Interior, Reus, trucades, consellerACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El telèfon 112 d'Emergències reforçarà el seu servei per poder atendre trucades en 28 idiomes, a més de les llengües en les quals ja atén –català, castellà, anglès, francès i alemany-. Segons ha anunciat aquest dijous el conseller d'Interior, Jordi Jané, l'ampliació permetrà "apropar el servei a les persones que ens visiten d'altres països que fins ara no podien parlar ni ser ateses en el seu idioma quan tenien una emergència". El telèfon 112, que depèn del Departament d'Interior, atén una mitjana diària de 7.000 trucades des d'una sala situada a la Zona Franca de Barcelona i des de l'edifici CAT112 de Reus (Baix Camp). Es preveu que el servei, que no tindrà cap cost addicional, pugui començar a funcionar a partir del primer trimestre del 2017.

El conseller d'Interior ha assenyalat que és «una innovació de cara el servei públic molt important».«Molts diuen que l'anglès el saben moltes persones, però quan has de comunicar una emergència, cal que ho puguis fer amb el teu idioma perquè és un moment de tensió», ha afegit Jané. Entre els 28 idiomes que s'afegiran, hi haurà també l'euskera i el gallec, amb els quals es completaran les llengües oficials de l'Estat al 112.

Pel que fa al sistema de funcionament, quan hi hagi alguna trucada d'un idioma que no sigui en els cinc habituals, i sigui una de les 28, es posarà la trucada a 3 bandes en les quals parlarà l'operador del 112, la persona que truca al 112 i un intèrpret d'empresa externa que traduirà el que expliquin. Aquests intèrprets no estaran físicament al CAT112 sinó que participaran via telefònica en les trucades. Segons el Departament d'Interior, l'entrada de l'intèrpret en la conversa serà molt ràpida, en uns 30 segons aproximadament des que l'operador despengi.

El 2015 el CAT 112 va atendre 19.435 trucades en idiomes no oficials (anglès, francès i alemany). Els mesos d'estiu són els que més trucades generen, especialment l'agost, que significa el 25% de les trucades de l'any en idiomes.

tracking