Diari Més

Camp de Tarragona

Les dones reben menys protecció contra la violència de gènere aquest 2015

Creix el nombre de procediments d’ajut que el partit judicial de Tarragona denega, el 2010 només representaven el 12% i ara ja són més del 49%

Imatge d'arxiu d'un nen posant espelmes pels assassinats masclistes de dues dones i dos menors a Castelldefels el 2015.

Un total de 130 dones van obtenir al 2015 ordres de protecció al TarragonèsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 255 dones van demanar l’any passat a la comarca del Tarragonès, una ordre de protecció per violència masclista, contra la seva exparella. D’aquestes, el partit judicial de Tarragona només en va concedir 130, el 50,98% del total. A 125 dones els jutges els hi van desestimar la causa. El que més crida l’atenció de les xifres del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), és que en els últims sis anys, tot i que el nombre de denúncies s’ha mantingut més o menys estable –el 2010 van ser 295 i al 2015 255– cau de forma considerable la protecció que les dones reben davant del presumpte maltractador. Si el 2010 el 87,46% de les ordres de protecció eren concedides pel partit judicial de Tarragona, el 2015 aquesta xifra queia fins al 50,98%. És a dir, fa 6 anys, tres de cada quatre dones que ho demanaven aconseguien una ordre i l’any passat, només van ser dues de cada quatre. La tendència ha estat progressiva, el nombre d’ordres denegades era del 12,54%, el 2011, 2012 i 2013 vora el 22% i el 2014 ja es va incrementar fins al 44,40%. L’últim any amb xifres, es tractava ja del 49,01% del total dels casos a tràmit.

Amb tot cal aclarir, segons expliquen experts en violència de gènere, que molts cops, tot i que no es concedeixen ordres, es dicten mesures penals de protecció. Un altre fet rellevant és, que com més gran és la localitat, major és el nombre d’ordres que es deneguen. Segons explica el portal informatiu eldiario.es, a Barcelona, el 80,7% dels casos es desestimen: 3 de cada 4 dones no arriben a comptar amb protecció, es tracta segons els entesos, d’una valoració subjectiva a causa de l’elevat nombre de casos greus als quals els jutges i els equips multidisciplinaris dels instituts de medicina legal han de fer front. Segons expliquen, es produeix una mena de minimització del ric en casos menys severs. De fet, com més petit és el municipi en qüestió, més sensibilitat es té respecte a qualsevol petició d’ordres de protecció. A Roquetas de Mar (Almeria) o a Vinaròs (Castelló), només es deneguen l’1,2% i el 6,5% dels casos respectivament.

Amb tot, els professionals entesos en la matèria reclamen especialment que s’estandarditzi l’ús del Protocolo Médico-forense de Valoración Urgente del Riesgo de Violència de Género aprovat l’any 2011 pel Ministerio de Justicia, per tal de basar-se en criteris més objectius. El protocol, proposa entre d’altres, basar-se en cinc punts clau a l’hora de dictaminar si existeix violència masclista: una entrevista i una exploració amb l’agressor, una entrevista i una exploració amb la víctima, les diligències judicials i l’atestat policial complet, també la documentació mèdica i psiquiàtrica de l’agressor i entrevistes amb els testimonis. A més, aquest document del Govern espanyol insta als professionals –metges, psicòlegs o treballadors socials– que hauran de realitzar l’avaluació, que es fixin especialment en els factors de risc associats, com ara els antecedents de violència que no hagin estat de gènere, la situació sentimental i laboral de l’últim any, la salut mental del presumpte agressor i sobretot, la història de violència contra la parella.

Baix Penedès, més denegades

Pel que fa al Camp de Tarragona, no a totes les comarques es registra un percentatge similar d’ordres acceptades i denegades, segons les xifres del CGPJ, el Baix Penedès registra un nombre de casos desestimats molt més alt que la mitja del territori: 41,1% de 2010 a 2015, enfront del 28,2% de mitjana que es registra en el mateix període al Tarragonès. A més a més, la comarca, emmarcada dins el partit judicial del Vendrell, registra un nombre de denúncies molt superior al Baix Camp, són 1.077 per les 750 que s’han realitzat a Reus i els seus municipis.

Pel que fa a la mitjana global, en general, els partits judicials tarragonins atorguen més ordres de protecció que la resta de jutjats de l’Estat. Així, si la mitja a Espanya és del 60,2% de casos acceptats, a Tarragona és del 63,85% fent la suma de les quatre comarques.Per rebre ajuda en casos de violència masclista hi ha habilitat el telèfon 016, que no deixa rastre al registre de trucades.

tracking