Diari Més

Laboral

Denuncien la manca de material dels Mossos per manipular el cànnabis

El sindicat USPAC alerta que alguns agents, en acabar l’operació, han d’actuar en serveis d’auxili possiblement amb els efectes de la substància

Un agent durant l'entrada a una plantació 'indoor'.

Denuncien la manca de material dels Mossos per manipular el cànnabisDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat USPAC dels Mossos d’Esquadra denuncia que els agents dels grups UI i USC que treballen en el desmantellament de les plantacions de marihuana, no poden realitzar la seva feina amb totes les garanties de salubritat i seguretat per manca del material necessari per fer-ho. Els agents alerten que aquest material és imprescindible quan la tasca es realitza en plantacions indoor (d’interior) on, a vegades, es poden arribar a concentrar entre 500 i 2.000 plantes de marihuana.

«Els agents que han estan exposats a les plantes durant els decomissos inhalen durant molta estona les partícules orgàniques volàtils que es desprenen de forma natural i augmenten durant la manipulació de la planta i, sovint, desenvolupen símptomes com cefalees, mareig i malestar general produït pel contacte amb la planta i la inhalació de partícules, ja que els agents no es troben habituats al consum d’aquesta substància», denuncia l’USPAC.

El que preocupa veritablement és que molts d’aquests agents després han «de conduir el vehicle policial i, fins i tot, continuar prestant servei ordinari i assistint a serveis d’auxili o de protecció de la seguretat ciutadana amb l’arma reglamentaria, tot i que poden estar sota els efectes d’aquestes substàncies psicotròpiques». En cas que l’agent patís un accident o realitzés una actuació policial amb resultat lesiu per alguna persona «les conseqüències serien feixugues per als funcionaris, ja que podrien trobar-se a tots els efectes, sota la influència de substàncies estupefaents i, en cas de realitzar-se les proves de detecció de substàncies psicotròpiques en saliva o sang, no queda clar que no resultés positiu en cànnabis». Denuncien, d’altra banda, que la Direcció General de la Policia, no ha fet estudis específics sobre aquesta problemàtica.

A banda, «durant l’operació, no es disposa de material específic, que no és considerat policial, però necessari per a efectuar la tasca, com unes tisores de podar, tampoc es disposa de talla de cables elèctrics amb protecció de 1000 volts o guants de goma. També cal remarcar, que la pols de pol·len que desprenen les plantacions queda impregnada en tota la roba, deixant-la enganxifosa i amb molta pudor de marihuana agreujant encara més els símptomes per exposició al cànnabis».

A més a més, l’USPAC assegura que tampoc s’utilitzen bosses adequades per precintar aquestes substàncies. «Les que s’utilitzen no eviten que surtin les olors i les partícules». El sindicat sol·licita que es doti a les unitats del material adient, «amb d’equips de protecció individual (EPI), amb granota d’un sol ús, amb polaines i caputxa, així com una mascareta amb dispositiu de filtratge adient a l’exposició d’aquesta substància i no una genèrica, així com uns guants de nitril. El material, hauria de ser de dotació personal, ja que en qualsevol moment, qualsevol agent pot trobar-se realitzant aquesta tasca». A banda, també demanen a la Subdirecció General de Prevenció de Riscos i Salut Laboral que efectuï l’estudi per objectivar els resultats negatius en l’organisme, derivat de tractar contínuament amb substàncies estupefaents i el possible desenvolupament de possibles malalties derivades d’aquest fet «que haurien de ser considerades a tots els efectes com a malaltia laboral», apunta el sindicat.

tracking