Diari Més

Agricultura

Pagesos de Perafort estan molestos perquè el PSC vol portar l'abocament de purins al ple municipal

Un dels afectats, Jordi Llauradó, assegura que realitza l'abocament de purins dintre la legalitat estipulada pel Parlament de Catalunya

El PSC denuncia episodis continuats de males olors al poble

El PSC denuncia episodis continuats de males olors al pobleGoogle Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arran de les recents denúncies que el grup municipal del PSC de Perafort ha realitzat sobre episodis de males olors al municipi que podrien tenir el seu origen en l'abocament de purins pel seu ús agrícola com a fertilitzants, tal com explicava Daniel Esparza, el portaveu del grup a Perafort i Puigdelfí, alguns pagesos del municipi s'han mostrat molestos per les declaracions. Jordi Llauradó, que té explotacions agràries al terme municipal de Perafort, explica que «tot el que fem està contemplat per la normativa aprovada pel Parlament de Catalunya». És per això que es mostra desconcertat i no entén «per què el PSC ho vol debatre al ple municipal si un organisme superior, com és la Generalitat, ho avala».

Llauradó no està d'acord amb la mala imatge de la pagesia que es va donar amb tals declaracions, i sobretot «estic molest perquè sembla que estem fent coses fora de la normativa, quan realment no és així». Les declaracions d'Esparza asseguraven que s'investigaria la causa dels episodis, tot i que indicava que molt probablement tenien els seus orígens en els purins. «No es tracta d’episodis puntuals sinó de fets que s’han anat reproduint en el temps. En concret, durant tres o quatre dies de la setmana passada l’olor, realment pestilent, era insuportable i va obligar molts veïns a tancar les finestres malgrat la calor de l’estiu», explicava el portaveu del grup socialista municipal.

Segons explica Llauradó, la normativa estipula que en les zones vulnerables de nitrats, que és el tipus de terreny de Perafort, els purins es poden tirar en conreus d'horta durant tot l'any. A més, assegura que l'abocament que realitza als seus conreus també compleix amb la distància estipulada per la mateixa normativa. «En els conreus que tenim més a prop del poble no hi aboquem purins, sinó que usem adobs químics per evitar les males olors», assegura. I continua: «Els purins líquids es poden abocar i llaurar fins al cap de 24 hores, i els sòlids fins a 48. Però nosaltres no els deixem més d'una hora, per tal que no faci tanta pudor». És per això que es mostra indignat, també, «perquè els veïns han d'entendre que viuen en un entorn rural amb activitat agrària que comporta això».

tracking