Diari Més

Música

'Descalces on tour' arriba a tot arreu

La formació Roba Estesa, del Camp de Tarragona, està «brillant» amb una gira que ha arribat a Hongria

'Descalces on tour' arriba a tot arreu

'Descalces on tour' arriba a tot arreuSara Estalella

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Allò que va començar com una actuació a la Nit d’Artistes de Cambrils de fa cinc anys, s’ha convertit en tota una gira arreu del territori català i, fins i tot, ha traspassat fronteres. Es tracta de la formació musical Roba Estesa, un sextet femení que està fent rodar el seu primer disc Descalces amb la reivindicació i la lluita de gènere com a insígnia. Ara bé, la rauxa també és un dels seus emblemes que es pot apreciar amb el primer acord de les seves cançons. Clara Colom, l’acordionista del grup, explica que «ara ens trobem en un moment molt brillant, en el qual estem gaudint i recollint els fruits de tot el treball que hem fet durant l’hivern». Llargues hores d’assaig, temps per compondre i tardes senceres a l’estudi han estat els ingredients claus per donar vida a Descalces. Fins a la tardor, tenen programades una trentena d’actuacions i ja han fet parada en localitats pròximes com Reus, Tarragona, la Selva del Camp, Riudoms, però també han arribat a indrets com Sabadell, Banyoles, Barcelona i Hongria. Ahir, van participar en la Festa Major de Gràcia i, avui, ho faran al barri de Sants. Per la seva banda, la guitarrista, Neus Pagès, detalla que «els ítems que es presenten en el nostre treball són les dones, la lluita i la tradició». A partir d’aquí, les lletres es fusionen per escenificar la lluita feminista i rebutjar també situacions «d’homofòbia, racisme i masclisme».

Roba Estesa també es presenta com una formació decidida a actualitzar les cançons tradicionals del territori, de manera que utilitzen la mirada al passat per crear ritmes de futur que impedeixen que el públic es quedi quiet. «No sabíem com definir el nostre estil i l’hem batejat com a folkcalentó», relata la baixista, Anna Sardà. «L’essència de la nostra tradició és el foc, símbol de lluita i festa, de manera que ens presenta en tots els sentits», afegeix.

El grup –format també per Gemma Polo i Clàudia García-Albea– ha evolucionat des dels seus inicis, l’any 2011, i cada vegada juguen més amb la posada en escena. Per part dels seus seguidors, una de les cançons més conegudes és La pagesa, que ara es pot escoltar en versió electrònica. «Vam decidir presentar-la d’una altra manera, com a xou final», reconeix Neus Pagès. D’aquesta manera, queda constatat que un altre element clau de la bona sintonia d’aquesta formació són les ganes de riure i passar una bona estona. La guitarrista no s’amaga d’explicar que, sobre l’escenari, «tenim la dinàmica de fer-nos alguna mala passada, això sí, amb molta estima, com per exemple, desafinar-nos els instruments entre nosaltres. Tot ajuda a deixar-nos anar i fer que el públic gaudeixi amb nosaltres». Una de les vegades que les mateixes artistes van quedar sorpreses enmig d’una actuació va ser durant la seva parada a Budapest. «Quan acabem els concerts, ens fem una foto amb el públic una selfie. Ara bé, quan els hi vam dir que ens faríem la fotografia, tot el públic va pujar a l’escenari i nosaltres ens vam quedar encuriosides», explicava Alba Magriñà, la percussionista. Descalces fa dies que camina, però encara els queda molt de recorregut. Està previst que arribin al país valencià i a Palma de Mallorca.

tracking