Diari Més

Província

Un total de 2.014 persones grans esperen per entrar a una residència

El col·lectiu denuncia que moltes moren abans de poder accedir, i que, d’altres, es veuen obligades a marxar dels centres en no arribar-los la pensió

Al Tarragonès es duplica el nombre de gent gran que espera, respecte al Baix Camp.

Un total de 2.014 persones grans esperen per entrar a una residènciaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 2.014 persones estan en llista d’espera a la província de Tarragona per poder accedir a una residència de gent gran de titularitat pública o concertada. Són xifres d’aquest darrer mes de juliol, del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, obtingudes a través d’una pregunta parlamentària del grup de Ciutadans al Parlament.

En el desglossament per comarques, són els habitants del Tarragonès els qui pitjor parats en surten: la llista per obtenir una plaça és de 716 persones. En segona posició, a certa distància, se situa el Baix Camp, amb 350 persones esperant el seu lloc. Més enrere hi ha el Baix Penedès, amb una cua formada per 267 persones, i el Baix Ebre amb 234 ciutadans. L’Alt Camp per la seva banda registra una llista de 160 persones, molt similar al Montsià, on hi ha 163 persones apuntades, esperant per accedir a un centre públic o concertat. A l’altra banda de la balança, les quatre comarques tarragonines restants, que registren xifres d’espera força baixes: la Conca de Barberà (51), Ribera d’Ebre (35), Terra Alta (22), Priorat (16).

Moren abans de poder accedir

La principal queixa del col·lectiu de gent gran és que moltes persones moriran esperant el seu torn abans que els serveis de la Generalitat els hi confirmin que ja disposen d’una plaça en una residència. «Això és molt greu», afirmava Elisabeth Valencia, parlamentària de Ciutadans. «La llista d’espera mitjana, segons les entitats del sector, arriba als quatre anys», afegia la política. La problemàtica no ha fet més que agreujar-se a causa dels efectes de les retallades del Govern, des del 2011. «Quan es van començar a aplicar les retallades, teníem una llista d’espera a Catalunya d’unes 17.000 persones, ara superem les 24.000. És molt superior respecte a d’altres comunitats autònomes», explicava Valencia.

Però l’impacte de la crisi econòmica també està provocant tot el contrari: moltes persones grans es veuen obligades a deixar la residència on viuen, en veure’s incapaces de fer front a la despesa que suposa, ja que no els hi arriba la pensió. És una pensió que malauradament, en moltes ocasions, també ha de servir per costejar la vida dels fills a l’atur i dels seus néts. «Els preus que tenen són molt cars, hi ha gent que no ho pot pagar, jo ho estic veient cada dia, persones que han de marxar de la residència perquè no la poden seguir pagant. Calen més ajudes», demanava Manuel Martínez, president del Grup de Jubilats i Pensionistes del centre de Tarragona. Derivada d’aquesta problemàtica econòmica, apareix en molts casos, la soledat: «Hi ha persones que donat que no poden entrar o han hagut de marxar d’allí, es queden soles a casa seva, molts tenen perill de caure i que ningú se n’adoni fins al cap d’uns dies. La Generalitat hauria d’anar més amb compte, que quan una persona ha caigut o surt d’una operació complicada, hauria de poder entrar a una residència. També crec que hi hauria d’haver més residències públiques. A la zona de Tarragona n’haurien de construir o fer les que hi ha més grans», apuntava Martínez.

Però, no tot el problema és derivat de la manca d’espai, segons el partit de Ciutadans, a tot Catalunya hi ha 6.000 places buides en residències i centres de dia –llestes per poder reduir les llistes d’espera– que no s’estan utilitzant. A més a més, el Síndic de Greuges ja va alertar al govern que no s’estan gestionant adequadament les sol·licituds de prestacions de dependència.

Incidències en residències

La Generalitat va realitzar entre el 2014 i el 22 d’abril de 2016, 959 visites d’inspecció a les residències de Catalunya, tant públiques com concertades, de les quals es van registrar 360 avisos d’incidències o mancances. Els centres de la tercera edat de la província de Tarragona, amb 24 informes d’incidències, són els segons amb més problemàtiques detectades de Catalunya, superant a Girona (13) i Lleida (8), tot i que a molta distància de Barcelona (243), on més se’n van produir. Del total de problemes destacats al global de residències, 245 incidències s’han acabat resolent de forma favorable, però d’altres 43 ho han fet de forma desfavorable. La Generalitat elabora cada any un pla d’inspeccions.

tracking