Diari Més

Un grup de veïns rep amenaces i insults en intentar aturar uns ocupes a Vilafortuny

La comunitat assisteix amb impotència a una entrada il·legal a una de les cases, a com punxaven llum i aigua, i a la passivitat de la policia local

Un grup de veïns rep amenaces i insults en intentar aturar uns ocupes a Vilafortuny

Un grup de veïns rep amenaces i insults en intentar aturar uns ocupes a VilafortunyCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rebre insults i amenaces, això és l’únic que va aconseguir un grup de veïns de la urbanització Villajardín de Vilafortuny (Cambrils) quan van intentar aturar l’entrada il·legal a un dels adossats a plena llum del dia, el passat dimarts 9 d’agost. Els veïns, d’altra banda, es mostren indignats davant la passivitat de la policia local de Cambrils, cos al qual van trucar en el mateix moment en què es produïen els fets. Els agents es van limitar a identificar els ocupes i els Mossos d’Esquadra, que també van ser requerits, ni van aparèixer, tot argumentant que la seva presència no era necessària si ja hi havia la policia local.

Els fets van succeir el passat dimarts, als volts de dos quarts de vuit de la tarda. Uns veïns que es trobaven gaudint de la piscina van veure com un grup d’entre 12 i 15 persones d’ètnia gitana entraven al recinte i es dirigien al número 59 del complex residencial, un habitatge buit que gestiona Solvia, la immobiliària del Banc Sabadell. El grup estava compost per homes, dones i, fins i tot, nens. Una de les veïnes va veure immediatament que pretenien forçar la porta i va intentar impedir-ho posant-se al davant i enfrontant-se al grup. La dona va ser increpada i amenaçada pels ocupes, i els crits van posar en alerta a la resta de veïns de la comunitat que van acudir a fer-li costat. «Van insultar, van amenaçar, es van enfrontar a la resta de propietaris i van entrar sense que poguéssim fer res», explica un dels veïns. «No només això, sinó que van punxar la llum i l’aigua de la xarxa general allí mateix, davant dels nostres nassos», explica un dels testimonis.

Els veïns van trucar la policia local de Cambrils. Tot seguit es va personar una patrulla. «Però els agents no van impedir l’entrada a la casa, es van dedicar només a identificar el grup de persones», afirmen. Per la seva banda, el president de la comunitat de veïns, Juan López, assegura que va trucar els Mossos d’Esquadra. «Vaig alertar que s’estava produint un robatori amb força o usurpació d’habitatge», diu. Però no van acudir. Segons el president, «em van respondre que, com ja hi era la policia local, era cosa d’ells».

La policia local va marxar després d’apaivagar els ànims i identificar els grup d’ocupes que, segons asseguren els veïns, «deien que feia una setmana que estaven dins de la casa, el que no és cert». L’argument era només l’argúcia utilitzada per evitar el desallotjament que es pot produir, legalment, en 48 hores.

Els veïns van assistir, al vespre, a tot el que segueix a aquest tipus d’entrades il·legals per viure de patada, com es coneix col·loquialment. «Van anar entrant matalassos, llits, alguna taula. Ahir van portar una nevera», diu un dels veïns. Segons aquests, els ocupes justificaven l’entrada a l’habitatge tot dient que, en cas contrari, haurien de viure al carrer. El cert és, però, que els veïns constataven ahir que algunes de les persones que van participar en l’enfrontament havien arribat en cotxes d’alta gamma.

Amb la del passat dimarts, ja són tres les cases ocupades il·legalment en aquest recinte de Villajardín. Els veïns sospiten que un dels propietaris ha col·laborat amb els ocupes, almenys amb els últims.

«Per accedir al recinte privat de la comunitat i ocupar la casa, algú els ha hagut de facilitar les claus. A diferència d’altres adossats, per poder entrar al número 59, s’ha de passar pel mig del jardí comunitari on hi ha la piscina», expliquen els veïns. El grup d’ocupes, de fet, presumia de dur una còpia de la clau de la porta amb la qual van entrar sense problemes.Ha passat una setmanai, tot i que a l’entrada va participar un nombrós grup de persones, només s’han quedat a viure-hi una família: una parella amb dos menors.

Una entrada més

«Darrerament els casos han augmentat. Hi ha ocupes al carrer de la Roca, al vial del Cavet, a l’avinguda de les Flors, per esmentar només alguns carrers», relata el president de la comunitat de veïns de Villajardín.

«Fa uns anys Vilafortuny era una urbanització exemplar, feia goig viure-hi. Hi havia qualitat de vida, bons serveis. Però, ara en falten i hi ha una gran manca de manteniment també. Paguem impostos elevats per aquests serveis, però uns paguen i altres no, ocupen habitatges il·legalment», afegeix. A la zona hi ha força habitatges propietat d’entitats bancàries que són l’objectiu dels ocupes.

El president de l’entitat veïnal reclama al govern municipal que agafi les regnes del problema. «Hi ha persones amb problemes econòmics, desocupada per la crisi. Hi ha famílies a les quals cal ajudar i la comunitat ajuda deixant en suspens la quota, però no a la persona que ocupa un habitatge de forma il·legal i, a sobre, s’enganxa a la llum i a l’aigua i, a més, utilitza els espais privats i comunitaris, com són la piscina, els jardins...», diu el president Juan López.

tracking