Diari Més

Societat

Paraules d'aigua que reivindiquen el parlar d'Alforja

El municipi viurà diumenge la cinquena edició d'aquesta activitat que fomenta la recuperació de les paraules típiques de la zona

Paraules d'aigua que reivindiquen el parlar d'Alforja

Paraules d'aigua que reivindiquen el parlar d'AlforjaAnna Ferran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Font del Regalat, el Toll del Baleta, l'Aigua delsGatells o la Mina de les Barqueres. Aparentment, tots aquests topònims només tenen en comú estar relacionats amb alguna ubicació vinculada amb l’aigua. Però el cert és que la seva relació va més enllà i és que totes aquestes paraules d’aigua fan referència a espais d’Alforja i enguany, s’han convertit en les protagonistes del Correllengua 2016, que es durà a terme aquest diumenge al municipi del Baix Camp.

Des de fa una setmana, un bon grapat de cartell engalanen el carrer – fins a arribar a la plaça de Dalt d’Alforja. Per cinquè any consecutiu, el correllengua esdevé una de les activitats destacades de l’estiu alforgenc. La inciativa va sorgir el 2012 de les mans d’Alforja per la Independència amb un objectiu clar: reivindicar i fomentar el parlar típic del municipi, especialment entre els més joves.

La primera i la segona edició van recollir tot tipus paraules que són típiques d’Alforja i d’altres municipis del Baix Camp. Rafal, burxoc, garlar, ceballot o gernació són només cinc de les més de 600 paraules del parlar d’Alforja que es van recopilar en els dues primeres edicions. Si bé en aquests correllengües no importava el camp semàntic de les paraules i es van compilar mots referents a tot tipus d’àmbits, a partir del 2014, el Correllengua va canviar lleugerament la seva dinàmica i va començar a dedicar les seves edicions a una temàtica concreta.

Feines de camp i noms del terme

Aquesta nova etapa començava amb les paraules que descriuen les feines del camp i els estris que s’utilitzen a la pagesia com a fil conductor, fent una clara referència ala realitat rural que ha marcat des de sempre la localitat.

L’any passat, es va un pas més en l’aprofundiment de la relació que hi ha entre el poble i el seu parlar i es va dedicar el Correllengua als noms de la terra, és a dir, a tots aquells topònims que denominen partides i zones d’Alforja. La recerca va ser exhaustiva però el resultat, gratificant. Es van trobar un total de 127 noms –alguns dels quals ja havien caigut en l’oblit- i el col·lectiu va elaborar un mapa situant totes aquestes ubicacions, que es va penjar a la paret lateral de l’Església que dóna a la plaça de Dalt.

Enguany, el mapa torna a ser el protagonista indiscutible d’aquest racó, però, el cartells han canviat novament de temàtica. Els noms de l’aigua, nom amb el qual s’ha batejat el projecte d’aquest 2016, aglutina paraules que fan referències a fonts, deus, mines i cisternes alforgenques. Tots ells, com ja s’ha fet en les quatre edicions anteriors, formaran part d’un volum de ‘La llengua viva. El parlar d’Alforja’, els dossiers que compilen tota la recerca feta.

Activitats per aquest diumenge

Alforja per la Independència i l’Ateneu Cultural Josep Taverna, organitzador i col·laborador del Correllengua, han preparat un programa d’activitats per aquest diumenge. L’acte central serà l’encesa i la lectura del manifestque es farà a la plaça de Dalt a partir de les 2 del migdia. A més, Joan Gironafarà una xerrada sobre els usos de l'aigua a les 7 del vespre.

tracking