Diari Més

La família del manter mort a Salou encara veu «punts foscos» en el cas

Una vintena de familiars i amics porten a terme un homenatge pacífic a Mor Sylla, un any després de la seva mort

Pla general d'un grup de senegalesos i del germà de Mor Sylla sent entrevistat per una televisió senegalesa, amb un nen en primer terme, d'esquenes, l'11 d'agost a la plaça de la Pau de Salou

mort, Salou, recurs, concentració, via, Mor Sylla, judicial, manter, família, penalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família de Mor Sylla, el manter que va morir fa un any en el marc d’una operació dels Mossos contra el top manta a Salou, ha denunciat aquest dijous que encara hi ha massa«punts foscos»en el cas i que vol exhaurir la via judicial, malgrat que tant el jutjat d’instrucció com l’Audiència de Tarragona van arxivar el procediment penal.

Durant un acte d’homenatge pacífic a Salou, que ha comptat amb la participació d’una vintena de membres de la comunitat senegalesa, Ibrahima Sylla ha explicat que respecta la decisió judicial però que no la comparteix. Així, ha avançat que presentarà una reclamació contra Interior per la via civil per tal de «garantir el futur»econòmic de la filla de tres anys de la víctima i de la seva dona, que han quedat«desemparades».

A més, ha afirmat que té «molts motius»per presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem, però que no ha disposa dels recursos per tirar-ho endavant.

El germà ha lamentat que la comunitat senegalesa de Salou els girés l’esquena després del succés perquè s’havia difós«la mentida» que havien rebut una indemnització de l’administració i ha carregat també contra els companys de pis del manter, a qui ha acusat de «rentar-se les mans»i de canviar la seva versió dels fets davant la policia i del jutge«per por» i per no posar-se en problemes. «Es van tornar cecs i sords; van valorar més el seu DNI i el seu permís de residència que no pas al pobre mort, a qui també van acusar de ser el propietari del material que els Mossos van intervenir al pis», ha lamentat Ibrahima, qui ha dit sentir-se«enganyat i defraudat»pels cinc companys de pis de Mor Sylla.

El jove ha posat en dubte també les versions donades pels testimonis protegits i el fet que alguns d’ells poguessin observar la caiguda mortal des de la terrassa d’un bar ubicat a desenes de metres del lloc. Segons Ibrahima, existeixen dubtes que la terrassa ja hagués obert a aquelles hores i que els testimonis estiguessin prenent un cafè tal com es va assegurar.

Igualment, Sylla ha criticat novament la «desproporcionada»actuació policial i el fet que dos dels agents dels Mossos no acabessin declarant davant del jutge. «Si per unes samarretes del Barça i del Madrid entren 13 agents armats en un pis de 40 metres quadrats i amb sis persones a dins, què faran per casos més greus», s’ha preguntat, alhora que ha demanat que, abans d’actuar, els cossos policials valorin els efectes que poden tenir les seves actuacions.

El portaveu de la família ha recordat que l’Audiència de Tarragona va denegar la pràctica de les proves que demanaven i, en definitiva, la presentació d’un possible recurs. Els familiars volien que les imatges gravades per les càmeres de seguretat del bloc d’habitatges s’incorporessin a la investigació i que es fes una reconstrucció dels fets.

Ibrahima s’ha preguntat per què cap dels 13 agents armats que van accedir a l’habitatge van poder detenir al seu germà i ha lamentat que ni la mateixa justícia ho ha pogut esclarir. Per això, ha afirmat que no descarta presentar un recurs de cassació al Suprem i que està decidit a aconseguir una indemnització per la via civil per cobrir les necessitats de la nena de tres anys.

El germà del manter mort ha negat també que Mor Sylla fos el cap de banda organitzada i ha dit que, per manca d’estudis i per guanyar-se la vida, era un venedor ambulant que cada tarda muntava la seva manta al passeig Miramar. «Només portava tres mesos vivint a l’apartament de la plaça Sant Jordi i els Mossos investigaven el pis des del 2013», ha subratllat. Ibrahima ha criticat que, si el seu germà hagués estat el responsable de l’organització, el top manta s’hauria acabat, cosa que no ha estat així. «Als responsables cal buscar-los als polígons», ha etzibat.

Ibrahima Sylla ha volgut agrair el suport econòmic dels senegalesos d’arreu de l’Estat que van col·laborar en la repatriació del cadàver del seu germà. Així mateix, ha reconegut que els disturbis protagonitzats per alguns ciutadans senegalesos els van perjudicar i ha aprofitat l’acte d’homenatge per demanar disculpes als comerciants de Salou, als veïns i policies que van resultar lesionats i a Adif pel tall de la via del tren.

Ibrahima ha carregat contra la ineficàcia dels dirigents de la comunitat senegalesa, que no van saber mantenir la calma, la unitat, ni nombrar un portaveu, amb els quals s’haurien pogut evitar els incidents. En un discurs emotiu, llegit en castellà i català, Ibrahima ha demanat que la mort del seu germà«no caigui en l’oblit».

Ibrahima ha definit Mor, que portava 16 anys vivint a l’estat espanyol -primer a Orpesa del Mar i després a Castelló- com «el millor senegalès que hi havia a Espanya». «El que guanyava amb la venda ambulant ho compartia amb tots, encara que l'haguessin enganyat alguna vegada», ha conclòs.

tracking