Diari Més

Gegants

L'Espluga tindrà dos gegantons neolítics: Terra i Pastor

Són els fills dels gegants Gorg i Spluc, i junts protagonitzen el conte que l'Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans ha presentat per la Festa Major

L'Espluga tindrà dos gegantons neolítics: Terra i Pastor

L'Espluga tindrà dos gegantons neolítics: Terra i PastorCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Terra i Pastor, així es diran els dos gegantons neolítics que l'Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l'Espluga vol fer realitat l'any vinent 2017, coincidint amb el 10è aniversari dels Gegants Neolítics Gorg i Spluc, els 25 anys dels Grallers de l'Espluga i els 70 anys dels Gegants Ponç Hug i Beatriu, dels capgrossos Massers (o tricornis), i del vell i la vella.

Els dos gegantons representaran els fills de 10 i 8 anys respectivament del Gorg i l'Spluc, que juntament amb el seu germà petit, Blat (als braços de la geganta) completen aquesta família del neolític, inspirada en els primers pobladors sedentaris de les Coves de l'Espluga.

Els dos personatges, dissenyats per Xavier Lozano –autor del projecte dels Gegants Gorg i Spluc- amb assessorament històric d'Antoni Carreras i il·lustracions d'Helena River, es van donar a conèixer aquest divendres a l'acte de presentació del conte 'El Gorg, l'Spluc i els seus fills', el tercer que l'Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l'Espluga edita sobre els gegants de la població, i que ha comptat també amb la col·laboració d'Antoni Carreras i Helena Rivero.

En el marc de la Festa Major, i en un acte a la Sala Folch i Torres del Casalet, la presidenta de l'Associació, Magda Buldó, anunciava que els gegantons es construiran si en els propers mesos s'aconsegueix formar un grup de portadors, nois i noies joves, o altres persones adultes que no s'atreveixen a aixecar un gegant de grans dimensions. A la tardor començarà la campanya per aconseguir el finançament.

A l'acte, dos infants espluguins de les mateixes edats que els dos personatges, Gerard Bel, de 8 anys, i Anna Batet, de 10, van explicar com serien els gegantons amb tots els detalls simbòlics previsos perquè representin el progrés de la humanitat, la descoberta de la ramaderia i de l'agricultura i la fabricació dels primers utensilis ceràmics.

Mentrestant, el Pastor i la Terra ja comencen a entrar en l'imaginari espluguí a través del nou llibret que s'acompanya aquesta vegada amb unes pàgines per pintar els dibuixos del conte, en el qual els joves aventurers intenten fer entendre al seu pare i a la seva mare que la humanitat ha d'avançar i que més enllà de la caça i la recol·lecció, es pot cultivar la terra, fer créixer fruits i domesticar els animals. El conte també parla de la importància que va tenir la fabricació dels primers utensilis de ceràmica.

Descripció dels futurs gegantons neolítics

La Terra té 10 anys, i és la filla gran del Gorg i l'Spluc. Va néixer en la prematura adolescència de l'Spluc, que, ja aparellada amb en Gorg, lluitaven per la supervivència de l'espècie refugiats a la Cova de l'Espluga.

La Terra és una nena forta i curiosa, capaç d'aprendre tot el que la humanitat té per endavant. Representa l'evolució intel·lectual dels primers humans sedentaris, que aprenen a fabricar, de la terra, els primers utensilis ceràmics per dipositar-hi aliments. Porta a una mà una olleta pastada amb fang i decorada amb la marca de les petxines i a l'altra, un grapat d'espigues que ha collit aquest estiu, després d'haver experimentat la màgia de la reproducció de les llavors, plantades a la terra fèrtil, prop del riu. Porta al coll, un collar fet amb còdols de riu. A la cintura, porta mal lligada una roba teixida amb llana d'ovella per la seva mare Spluc.

El Pastor té 8 anys, i ja té ganes de ser caçador. És el segon fill del Gorg i l'Spluc, el primer mascle. Li encanten els animals i està descobrint que si se'ls captura vius de petits i se'ls cuida, acaben sent dòcils i afables. Representa els primers ramaders i per això porta un anyell al coll. Poder criar els animals permet a ell i la seva família establir-se en un lloc fixe, i poder dependre menys de la caça i la recol·lecció que els seus pares, Gorg i Spluc, estan tan acostumats a fer. Va amb el tors nu, però porta lligada a la cintura una pell de corder, i una roba teixida amb llana.

L'Espluga tindrà dos gegantons neolítics: Terra i Pastor

L'Espluga tindrà dos gegantons neolítics: Terra i PastorCedida

tracking