Diari Més

Assajos i nervis pel Misteri de la Selva

Més d’un centenar d’actors i cantants protagonitzaran la 37a edició, els dies 14 i 15 d’agost

Assajos i nervis pel Misteri de la Selva

Assajos i nervis pel Misteri de la SelvaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot un any de feina, entre gestions i assajos, són claus per tal que el Misteri de la Selva del Camp esdevingui un èxit. Prop d’un centenar de vilatans es vestiran i afinaran les veus per convertir-se en protagonistes d’aquest drama sacre que enguany arriba a la seva 37a edició. Un dels membres de l’equip d’actors i de direcció del conjunt, Joan Massana, explica que «l’objectiu del misteri era i és posar a disposició de l’espectador un text medieval d’importància cabdal que es podria considerar com la primera obra de teatre greco romànica que es conserva sencera, en la seva totalitat, pràcticament a tot Europa». L’obra recull les tradicions que giren al voltant de la festa de la Mare de Déu d’Agost i es podrà veure a l’església parroquial de Sant Andreu els dies 14 i 15 d’agost –el primer dia a les deu de la nit i, el segon, a les vuit del vespre–.

Massana detalla que la principal novetat d’enguany és el «canvi de l’actriu que fa de Mare de Déu. La jove Júlia Roig substituirà a Núria, Casadó, qui ha ocupat aquest paper en els darrers anys». Amb aquest fet defensa que «el relleu generacional està assegurat. Dins del Misteri et pots trobar fins a tres generacions d’una mateixa família». De fet, recorda que «la Selva del Camp destaca per la seva tradició musical i teatral». A la vegada, un altre de les peces clau que fa possible la celebració d’aquesta representació és Roser Cogul Vida, l’encarregada de la direcció musical. Compensar les veus dels diferents actors amateurs que participen en la representació és un dels primers reptes d’aquesta professora de música selvatana. Cop de diapasó i entona les primeres notes de la Verge Plasent. I és que un dels moviments més habituals de la Roser és quan demana que el to sigui més fosc, que tingui més caràcter i que agafi aquell color que busca el Gran Cor que acompanyarà el Misteri de la Selva en les seves representacions que s’han de fer a l’església de Sant Andreu de la Selva del Camp els pròxims 14 i 15 d’agost.

Els assajos van començar després de Sant Joan i, poc a poc, el cor ja ha agafat una entonació especial. Cada any el misteri torna a recuperar aquell guió original, cada any sembla que res canviï però sempre hi ha aquells detalls que fan del Misteri de la Selva una obra amb vida pròpia a cada representació. Els assajos, però, són diferents i canviant, any rere any. Les primeres preses de contacte es fan encara sense entrar en situació escènica i asseguts per poder situar les particularitats de les veus al seu lloc. Així, els aguts es poden treballar en un costat de l’església i els greus a l’altre, però, sempre seguint el mateix compàs, el de no perdre el ritme més adequat per no decaure en una tonalitat massa baixa que faci, segons Cogul, que la música s’adormi. «És positiu que coneguin el text i la tècnica musical. Si no interpretem el Misteri no arriba a la gent i per interpretar hem de conèixer el que estem dient. Ens hem de situar dins del Misteri», subratlla la directora musical. Ara bé, no es pot obviar que la barreja generacional converteix els assajos del Misteri en alguna cosa més que un simple assaig, les emocions estan a flor de pell.

tracking