Diari Més

Escornalbou

Èxit d'assistència a l'estrena del documental sobre el reusenc Eduard Toda

Les 7 vides d'Eduard Toda s'ha estrenat a l'església del castell-monestir d'Escornalbou, i a partir d'ara es podrà veure en diversos municipis de la demarcació

Èxit d'assistència a l'estrena del documental sobre el reusenc Eduard Toda

Èxit d'assistència a l'estrena del documental sobre el reusenc Eduard TodaDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Eduard Toda ha tornat a Escornalbou. L'església del castell-monestir d'Escornalbou que ell mateix va reconstruir i on va viure durant un període de la seva vida s'ha omplert aquest diumenge al vespre en l'estrena del documental Les 7 vides d'Eduard Toda, un dels actes centrals de l'any commemoratiu a l'entorn del prohom reusenc. El documental, realitzat per Ramon Masip, Toni Orensanz i Manuel Vinuesa ha arrencat els aplaudiments dels assistents a la presentació, que s'ha iniciat amb els parlaments del conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila; del president de la Diputació, Josep Poblet; de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i de l'alcalde de Riudecanyes, Josep M. Tost.

Amb una posada en escena àgil i atractiva, aquest treball periodístic repassa la figura i el llegat del diplomàtic, egiptòleg i bibliòfil reusenc, impulsor de la reconstrucció dels monestirs d'Escornalbou i de Poblet, cenobi aquest on està enterrat. Toda també va redescobrir el català de l'Alguer, entre altres fites. El documental, d'una hora de durada, aporta nova llum sobre les motivacions de Toda i els recursos amb què va comptar per materialitzar la seva ingent tasca. També s'atura en l'aspecte més personal de Toda, qui va acabar esdevenint una mena de Lawrence d'Aràbia català, amb una vida «de pel·lícula», segons defineixen els autors del documental. Aquest reprodueix les úniques imatges enregistrades que es coneixen de Toda, de quinze segons, viatja fins a llocs on va viure i treballar, i aplega el testimoni d'especialistes en la seva figura, de la que destaquen la seva magnificència i també els clarobscurs.

Els participants a l'acte d'aquest diumenge han destacat l'excel·lent execució de Les 7 vides d'Eduard Toda, així com el rigor i professionalitat d'aquest documental, que a partir d'ara i fins a final d'any es podrà veure de franc en una desena d'indrets més del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i d'altres punts de Catalunya (es poden consultar a http://www.dipta.cat/any-toda), una exhibició que serà possible gràcies al suport de la Diputació de Tarragona.

A l'església del castell-monestir d'Escornalbou també s'han aplegat altres representants institucionals de la Diputació, de l'Ajuntament de Reus i de la Generalitat, així com alcaldes de la Baronia d'Escornalbou i diferents persones vinculades amb el documental, algunes dels quals hi apareixen per aportar informació valuosa sobre aquest personatge excepcional.

tracking