Diari Més

Cultura

Mont-roig ret homenatge al mestre Benaiges, afusellat en la Guerra Civil

L’acte honorífic al fill il·lustre del municipi es celebrarà aquest dissabte, on es commemora el 80è aniversari de la seva mort

Imatge del mestre

Mont-roig ret homenatge al mestre Benaiges, afusellat en la Guerra CivilCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mont-roig del Camp ret homenatge, aquest dissabte, al mestre Antoni Benaiges, fill il·lustre del municipi, afusellat durant la Guerra Civil a causa de l'ensenyament progressista que impartia a Bañuelos de Bureba (Burgos).

Durant la jornada es commemorarà el 80è aniversari de la mort del mestre Benaiges a la platja de Mont-roig amb la lectura de poemes seus, a més un grup de nens llegirà textos dels quaderns de la seva escola, música i parlaments, segons informen els seus familiars.

Benaiges va arribar l'any 1934 a aquest poble burgalès i va aplicar una pedagogia innovadora, amb el mètode Freinet, basada en la impressió de butlletins escolars que intercanviaven amb altres escoles d'Espanya i d'altres països o un gramòfon.

L'estiu del 36, havia promès portar els seus alumnes a Mont-roig, el seu poble natal, perquè veiessin el mar per primera vegada, però l'esclat de la guerra va truncar el projecte.

Un pilot falangista va detenir, va torturar, va assassinar i va enterrar en una fossa clandestina al mestre pels seus mètodes progressistes. La història de Benaiges ha originat múltiples activitats al voltant a la seva figura i ideals, com exposicions de fotografia, un documental o el llibre col·lectiu «El mestre que va prometre el mar», que firma, entre d'altres autors, el productor Francesc Escribano.

Destaca l'exposició «Desenterrant el silenci», de Sergi Bernal, que narra la història del mestre i la contextualitza amb les de familiars de represaliats les restes dels quals encara no han estat localitzats. Alhora, cal ressaltar la labor d'una associació de mestres renovadors, que estan restaurant l'antiga escola de Bañuelos per convertir-la en un centre de memòria històrica.

tracking