Diari Més

Pere Segura Xatruch. President del Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca

«A la Festa Major d'enguany hem posat l'èmfasi en la música i les tradicions»

El programa d’actes inclou sobretot activitats adreçades al públic jove i al familiar

Pere Segura. President del Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca

«A la Festa Major d'enguany hem posat l'èmfasi en la música i les tradicions»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

— El pròxim divendres, dia 22, comencen les festes de Vila-seca amb la celebració de Sant Jaume a la Pineda. Com serà la Festa Major d’enguany?

— Molt potent, amb moltes activitats i per a tots els públics.

— El programa de festes és força extens. Quins criteris s’han seguit per al seu plantejament?

— Conceptualment s’ha buscat posar l’èmfasi en la música i les tradicions. La música és quelcom que es pot fer al carrer, de manera compartida i transversal. Les tradicions són un fet identificatiu. D’altra banda les activitats estan adreçades sobretot al públic jove i familiar. Aquests són els dos grans eixos sobre els quals hem enfocat la Festa Major d’estiu de Vila-seca.

— Aquest any la música, en totes les seves variants, té una presència molt important.

— Sí, perquè és una cosa que es viu al carrer, que fa que es puguin compartir els espais. L’hem plantejat de manera molt diversa per a tots els públics amb l’objectiu que tothom pugui sentir que té el seu espai a la Festa Major.

— Quins actes destacaria, del programa musical de les festes del 2016?

— Comencem a la Pineda amb les festes de Sant Jaume, on el divendres 22 farem una ‘Holly party’, que és una festa adreçada al públic familiar, en la qual s’utilitzen pols de colors de l’Índia i la música, de manera que es crea un mosaic de colors amb l’efecte auditiu de la música. Seguim amb una festa disco amb música electrònica que és gratuïta, tot i que per accedir-hi cal recollir la invitació al Patronat Municipal de Turisme. Aquell mateix divendres tenim una altra novetat del programa d’enguany, que són les Food trucks, que n’hi haurà unes 10 a la Pineda i mitja dotzena a Vila-seca. Dissabte ja tenim un grup teloner, Relamidos, després Seguridad social, i per acabar un Dj per als joves que vulguin allargar la nit. Aquesta estructura de concert l’anirem repetint: les actuacions musicals comencen amb un grup teloner del territori, prioritzant els que tenen algun membre de Vila-seca, un grup cap de cartell i per acabar Djs. Pel que fa als disc-joqueis, també proposem novetats, com els combats de Djs que es faran divendres 29 i dissabte 30, amb músics com Seerch, de La Pegatina, o Nomada, de Txarango. Divendres 29 de juliol actuaran Celtas Cortos, i dimarts 2 d’agost farem el Concert de Festa Major amb La Principal de la Bisbal. A banda d’aquesta estructura de concerts també proposem un espai de música alternatiu, que és el jardí de la Biblioteca, on hi haurà un Chill Out amb música electrònica més pausada i barra de còctels, gairebé tots els dies de Festa Major. El cartell musical s’ha plantejat perquè tothom s’hi senti a gust. Segur que algú dirà que s’hauria estimat més algun altre grup, però ho fem de la manera que sigui més transversal possible, quan programem, programem per a tothom.

— Aquest èmfasi en la música és una iniciativa del Patronat Municipal de Turisme o és fruit d’una demanda popular?

— El que volem és que la gent cada cop participi més de les festes, per això l’eslògan és ‘Fem festa, Fem Vila-seca’. Sí que vam notar que es demanaven més concerts, que hi hagués una evolució, i així ho hem fet, i de fet ja ho vam començar a la Festa Major d’hivern.

— En l’apartat d’actes tradicionals també hi ha novetats?

— Sí. Aquest any hem introduït per primera vegada a l’estiu la Cercavila, que era una cosa que només fèiem a l’hivern. En aquest sentit hem d’agrair molt a les entitats per ser els primers en abraçar la idea. La proposta va sorgir a la Taula de festes, perquè amb la cercavila es mostren els trets culturals diferencials del municipi, i es fa durant la Festa Major, que és quan la població és al carrer i es pot compartir de manera més fàcil. S’ha introduït per quedar-s’hi. Després també hi ha altres activitats que no podien faltar, com la cercavila de Trabucaires i el Ball de diables, els Castellers de Vila-seca, etc.

— Detalli’m algunes de les propostes més interessants per al públic infantil i familiar.

— Enguany s’ha canviat el format de la Canonada i ara està enfocada per al públic familiar. Hi haurà una xaranga que, per com va vestida i els temes que canta, s’aproximarà molt al públic infantil, i aniran acompanyant una cercavila de monstres marins. En finalitzar hi haurà esmorzar per la canalla. Una altra activitat molt interessant és el Reggae per a xics del divendres 29. Aquest és un espectacle molt consolidat arreu del país i és difícil portar-lo perquè té molta demanda. Després també hi ha un espectacle familiar que ningú no s’ha de perdre, que és el de diumenge 31 de juliol a la nit. Es tracta d’Sfera, que consisteix en una actuació de dansa enlairada. Va precedit d’un altre espectacle molt potent, Locomotions. Dilluns ho completem amb una nit de màgia amb el Mag Edgard, el Mag Albert i Sébatien Dethise.

— Enguany la Cercabirra també serà especial, oi?

— Sí. Els Band Tocats de Vila-seca van guanyar el primer premi al Concurs nacional de xarangues que es va celebrar el passat mes de maig, i també el segon premi del jurat del públic. Però a més hem convitat als que van quedar segons, la 101 Brass Band de Canàries, que van guanyar el primer premi del jurat del públic. Vindran especialment des de les Canàries. Serà una Cercabirra de Champions.

— Al text de presentació del programa de festes dedica unes paraules d’agraiment als ‘Voluntaris’ de la Festa Major. Parli’m del paper d’aquestes persones en la festa.

— Els voluntaris són membres de la societat civil amb voluntat de servir i participar en la elaboració de les Festes Majors. Són persones independents, sense cap vinculació política més enllà de la seva militància amb Vila-seca. Ells fan molta feina. Evidentment el Patronat Municipal de Turisme elabora molt de contingut perquè no pot ser d’una altra manera, disposem dels motors que són els tècnics municipals i jo mateix, i les idees es comencen a treballar aquí. Després es debaten, la pròpia societat les canalitza a través de la Taula de festes, on s’acaba de decidir si valen la pena.

— Quins criteris se segueixen per escollir el conjunt d’activitats de la Festa Major?

— Per començar un criteri econòmic i de disponibilitat. Finalment, quan han passat aquests dos filtres i els tenim sobre la taula, s’acaba de decidir amb la Taula de festes. Si un tercer proposa una activitat, es porta a la Taula. Igual que si ho fa el Patronat o els propis membres de la Taula. La idea d’enguany de portar tots els elements del Seguici ha sortit d’allà. La nostra voluntat és obrir encara més el Patronat perquè la gent pugui definir les seves pròpies festes.

— Quines vies es plantegen per poder fer aquestes aportacions a les festes locals?

— Tal com estem fent fins ara, a través de la Taula de festes.

— L’eslògan de la Festa Major d’enguany és ‘Fem festa, fem Vila-seca’. Quin és el missatge que es vol transmetre amb aquest lema?

— Creiem que la festa dóna identitat al municipi, i que en tant que te la fas teva, t’identifiques molt més amb el lloc on vius.

tracking