Diari Més

Cultura

La Diputació projecta la imatge del Monestir de Poblet al món

S’ha signat el finançament del Centre de Visitants, els festivals de música antiga i d’orgue i una nova fase de digitalització de l’Arxiu Tarradellas

La Diputació projecta la imatge del Monestir de Poblet al món

La Diputació projecta la imatge del Monestir de Poblet al mónMonestir de Poblet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou Centre de Visitants del Monestir de Poblet és més a prop de ser una realitat. La Diputació de Tarragona ha oficialitzat, aquest divendres, l'aportació de 200.000 € per a la primera fase d'aquest projecte, mitjançant la signatura d'un conveni entre el president de la institució supramunicipal, Josep Poblet, i l'abat del cenobi, P. Octavi Vilà.

El Centre de Visitants s'ubicarà un dels edificis de l’entrada del Monestir, i es configurarà com a espai principal de presentació del monestir en els aspectes territorial, paisatgístic, cultural i espiritual, destinat a entendre què és Poblet abans d'iniciar la visita a l'interior del recinte monumental. Aquest nou centre i el futur museu de Poblet, també en projecte, pretén diversificar i millorar l'oferta cultural al Monestir de Poblet, incrementar-ne el nombre de visites i projectar-lo definitivament com a centre turístic, cultural i espiritual a dins i a fora de Catalunya. El Centre de Visitants i la nova museïtzació es preveu que estiguin a punt d'aquí a tres anys.

En l'acte s'ha rubricat també els conveni que regula l'aportació de la Diputació a les edicions d'enguany del Festival Internacional de Música Antiga de Poblet (agost) i del Festival Internacional d'Orgues de Poblet (octubre i novembre), dues iniciatives que, com el centre de Visitants, s'emmarca en el projecte Cosmos Poblet, un programa cultural, social i mediambiental que pretén situar el Monestir de Poblet al món actual, tot preservant el seu orígens i essència.

Finalment, s'ha signat la col·laboració de la Diputació amb 25.000 euros en una nova fase de digitalització de documents de l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del monestir. Amb aquesta aportació, que facilitarà encara més l'accés dels investigadors als nombrosos i importants documents que es conserven en aquestes dependències pobletanes.

A la signatura han assistit també els diputat delegat de Cultura de la Diputació, Joan Olivella; la diputada delegada de Medi Ambient, Imma Costa, i el representant del festival de música, Pep Gorgori. El president de la Diputació ha destacat que, amb aquestes tres signatures, «avui donem tres grans passos endavant» pel que fa a l'enriquiment cultural, espiritual, social i econòmic del territori de l'entorn del monestir i del conjunt del país.

En aquest sentit, Josep Poblet ha destacat el retorn econòmic que aquestes iniciatives tenen per a la població. De la seva part, l'abat P. Octavi Vilà ha agraït el suport de la Diputació en la projecció d'aquest veritable focus cultural, que mitjançant el programa Cosmos Poblet pretén adequar als segle XXI els aspectes social, cultural i econòmic que regeixen el Monestir des dels seus orígens, al segle XII.

Nou emplaçament del Festival

Pel que fa al primer dels festivals de música, l'organitza el Monestir de Poblet, en col·laboració amb la Fundació CIMA, amb el mestre Jordi Savall com a director artístic i amb l'aportació de 25.000 € per part de la Diputació. Els concerts tindran lloc els dies 12, 13 i 14 d’agost a les 21:30h i en aquesta edició s’estrena un nou emplaçament que s’alternarà a la Plaça de l’Església del monestir amb l’Antic dormitori dels monjos.

S'hi podran escoltar músiques que van des dels segles immediatament posteriors a la fundació del monestir (any 1150), com les procedents de les Cántigas de Santa Maria i el Llibre Vermell de Montserrat, fins a músiques d’arrel tradicional que trobem en recopilacions dels segles XVIII i XIX. Pel que fa a estils i nacionalitats, les músiques que dialogaran a Poblet abasten des de la monodia medieval europea i músiques angleses i irlandeses fins a sons de l’altra riba de la Mediterrània, incloent Grècia, Israel, Marroc i Istanbul. Pel que fa al festival d'orgues, properament se n'anunciarà el programa.

tracking