Diari Més

El Catllar

La manca de pressupost ajorna 'sine die' l'obertura de mòduls a Mas Enric

La manca de diners abasta altres demandes dels funcionaris que no han estat satisfetes des del trasllat des de Tarragona

Imatge d'arxiu d'una de les zones de lleure del Centre Penitenciari de Mas Enric, al Catllar.

La manca de pressupost ajorna 'sine die' l'obertura de mòduls a la presó de Mas EnricCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona fase d’obertura de la nova presó de Mas Enric, al Catllar, no s’ha produït i no hi ha data per l’obertura de més mòduls, tal com es preveia en el calendari marcat per la Generalitat de Catalunya quan es va fer efectiu el trasllat de presos de la ciutat de Tarragona al nou centre penitenciari.

La manca de pressupost per part del Govern català, a causa del veto imposat per la CUP, ha deixat el Centre Penitenciari de Mas Enric estancat, amb els mateixos recursos amb què va obrir el novembre de 2015. Ja haurien d’estar oberts els mòduls 4 i 5, del total de set que es preveu que tingui la presó del Catllar quan estigui a ple funcionament. Actualment només hi ha els tres mòduls en marxa, el de dones i el de joves, amb què es va inaugurar la presó.

Els representants sindicals de la presó, creuen que la segona fase d’obertura trigarà temps «sobretot amb la diligència amb què la Direcció General tracta els temes de personal», segons recull l’acta de la reunió que van mantenir el passat 29 de juny amb la direcció. De fet, l’entrada en funcionament de nous mòduls hauria d’anar acompanyada de més personal, una mancança que, a hores d’ara, ja denuncien els representants dels treballadors. La manca de pressupost queda patent en altres aspectes del centre penitenciari i en demandes dels funcionaris no satisfetes. Durant la darrera trobada amb la direcció, els sindicats van denunciar que la manca de climatització i de ventilació en algunes aules dels edificis G i H obligava als professionals a treballar amb els interns a temperatures molt elevades. La direcció va respondre que és així com estava previst inicialment però que elevaria la demanda a instàncies superiors. Tot i així, ja van anunciar que aquest any no seria possible buscar solucions per «temes pressupostaris». D’altra banda, en la reunió amb la direcció del centre, els representants sindicals van demandar més walkies i la resposta va ser la mateixa. Això sí, es va anunciar que se’ls proporcionaria més polsadors de seguretat.

Els incidents

Durant la trobada amb la direcció del Centre Penitenciari es van abordar els darrers incidents produïts a la presó. Els sindicats van reclamar solucions definitives per acabar amb les pedres que es poden trobar pel carrer Major de la presó; pedres que va utilitzar el pres que va calar foc al seu matalàs la matinada del 7 de juny i, després de trencar la porta del poliesportiu a pedregades, es va atrinxerar a l’edifici. Els funcionaris van reclamar mesures definitives, que també requereixen pressupost –com ara gespa o cimentació–, ja que part de les pedres es troben a les parts no pavimentades del centre penitenciari. Sobre aquest incident, que va obligar a evacuar noranta interns del mòdul 2, els sindicats resten encara a l’espera de conèixer els resultats sobre l’informe tècnic que ha d’avaluar si els vidres que s’han instal·lat a la presó són els adients, afirmació que els treballadors posen en dubte. Mentrestant, els caps de servei, segons es va informar en la trobada, han començat a rebre formació sobre com actuar en cas d’incendi arran d’aquest episodi.

Sense pla d’autoprotecció

La presó de Mas Enric va obrir portes el passat mes de novembre sense tenir enllestit el seu Pla d’Autoprotecció, el pla que recull les mesures a adoptar i els mitjans personals i materials necessaris per afrontar situacions de risc i d’emergència. El pla s’està redactant actualment.

tracking