Diari Més

Jutjats

Almenys 27 afectats de Volkswagen a la província denuncien el grup

Presenten una querella aquest mes per la via civil també contra els concessionaris tarragonins

Almenys 27 afectats de Volkswagen a la província denuncien el grup

Almenys 27 afectats de Volkswagen a la província denuncien el grupACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els afectats per l’escàndol de les emissions manipulades dels vehicles del grup Volkswagen a la província de Tarragona preparen accions imminents per la via judicial. L’Associació per la Defensa dels Drets dels Consumidors (APDEF) compta ja, a la província, amb 27 propietaris disposats a iniciar els tràmits, mitjançant el bufet d’advocats tarragoní de Jordi Amela, qui espera presentar la demanda a finals del present mes o, com a molt tard, al setembre (ja que els tràmits que no són urgents queden parats al mes d’agost).

Es querellaran contra l’empresa mare, Volkswagen, però també contra els concessionaris de la província que han venut els vehicles de les seves marques (Audi, Seat, Skoda i la mateixa Volkswagen). «Tenim 25 persones que se sumaran a la denúncia per la via civil, creiem que pot ser més ràpida i beneficiosa. Es tracta de determinar la responsabilitat civil de les empreses. La via penal va per l’Audiència Nacional i pot tardar molts anys», explicava ahir Amela a Diari Més. El seu bufet també donarà suport a la decisió d’altres dos clients d’interposar una querella criminal contra la companyia.

La màxima pretensió de tots els demandants és que les marques que formen part de la casa Volkswagen restituïssin els vehicles amb una antiguitat menor a tres anys. És a dir, que la companyia es quedés el vehicle amb la manipulació de les emissions i els hi donés un de nou. «Entenem que és viable, per això ho volem demanar, però tenim el dubte de si el jutge accedirà, ja que els vehicles en qüestió poden seguir funcionant. Altra cosa seria que el problema els fes no funcionar», raonava l’advocat.

Amela i els seus clients aspiren, almenys, a què la companyia se’n faci càrrec de les modificacions per adaptar els vehicles a la normativa vigent i que, a banda, els indemnitzi econòmicament. Aquest últim punt, Amela el desenvolupa de forma molt detallada, «volem la compensació econòmica perquè no sabem què és el que farà la casa comercial per reparar-los, ni quins seran els perjudicis futurs que tindrà el vehicle. Probablement ja no tindran la mateixa potència que els hi van vendre i potser els augmenta fins i tot el consum. També cal compensar als propietaris per la pèrdua de valor dels seus vehicles», argumentava.

El que més ha molestat aquesta agrupació de clients de Volkswagen és que la companyia hagi fallat a les promeses que va fer. La firma alemanya es va comprometre el novembre passat a iniciar les reparacions dels vehicles el mes de gener d’enguany per tal de corregir la manipulació que pateixen, però ha arribat el mes de juliol i cap propietari de la província representat pel bufet d’Amela ha rebut encara una citació formal per arreglar-li el seu vehicle.

Segons les estimacions de l’advocat, a la província hi podria haver fins a 12.000 vehicles afectats per aquesta problemàtica, tot i que molts ho desconeixen, encara ara, «molta gent no ho sap, o n’hi ha que confien en la casa concessionària, que els ha venut fum dient-los que ho sentien molt i que els hi repararien i els hi deixarien tal qual, el seu vehicle».

Amb tot, Amela creu que el nombre de persones que finalment s’afegiran a la denúncia per la via civil, pot ser considerablement superior a l’actual, «la gent està una mica a l’espera, però anem rebent trucades de gent interessada, i nosaltres els hi expliquem tot».

tracking