Diari Més

Història

Una desena d'entitats tarragonines reben fons documentals dels Papers de Salamanca

La documentació confiscada per part del règim franquista s'ha retornat a un total de 50 propietaris de tot Catalunya

Prop d'una desena d'associacions i entitats tarragonines reben fons documentals dels Papers de Salamanca

Prop d'una desena d'associacions i entitats tarragonines reben fons documentals dels Papers de SalamancaGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Cultura ha fet entrega, aquest dilluns, de30 fons documentals i 47 grups de documents a 50 propietaris dels anomenats'Papers de Salamanca', confiscats arran de la Guerra Civil espanyola. Entre aquests es troben nou associacions i entitats tarragonines, que se'ls ha fet entrega delsdocuments que la Generalitat ha anatrebent per partdel Ministeri de Cultura entre el2008 i el 2014.

El Centre Federal de Tarragona; la Unión de Cerealistas de Tarragona; el Centre Unió Republicana de Valls; elComité RepublicanoFederal de Valls; laSociedad de Camareros, Cocineros y similares de Valls; la Unió Federal NacionalistaRepublicana de Valls; el Centre Republicà Nacionalista del Vendrell; el Centre de Joventut Republicana de Vilaverd; i el Colegio de las Hermanas de Nuestra Señora de la Consolación de l'Ametlla de Mar són les associacions, entitats i centresde la demarcació de Tarragonaque han rebut la documentació,espoliada a la Generalitat de Catalunya i a organitzacions, entitats i particulars catalansper les forces franquistes a partir del gener del 1939 i dipositada a l’Archivo Histórico Nacional de Salamanca el 1940.

Restitució dels documents

Aquest lliuramentés el quart acte públic de restitució que ha dut a terme l'Arxiu Nacional de Catalunya. El primer va tenir lloc el febrer de 2012, el segonel 19 de febrer del mateix any i l'últim, abans del d'aquest dilluns, el 3 de desembre de 2015.Amb aquesta restitució s'han lliuratprop de100.000 imatges digitalitzades, que representen prop d’un 10% del total de documentació confiscada a particulars retornada fins ara a Catalunya pel Ministeri de Cultura espanyol. D'aquesta manera, la Generalitathaurà formalitzat la restituciódel 95,6% del total d’arxius i documents rebuts fins al moment.

tracking