Diari Més

Demografia

Els tarragonins viuen menys temps que la resta de població catalana

L’esperança de vida és de 82,45 anys i se situa per darrere de totes dels demarcacions, amb Barcelona al capdavant, 82,90 anys, segons l’Idescat

L'esperança de vida en néixer dels tarragonins és de 82,45.

Els tarragonins viuen menys temps que la resta de població catalanaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els habitants de la demarcació de Tarragona són els que menys temps viuen en comparació amb la resta de catalans. Així es pot deduir arran d’un estudi de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que presentava la Taula de vida 2010-2014. Arran de la recollida de dades d’aquests quatre anys, s’ha pogut conèixer que l’esperança de vida en néixer dels tarragonins és de 82,45 anys, per darrere de la mitjana catalana que és de 82,73 anys, 79,77 anys per als homes i 85,58 anys per a les dones, una diferència de 5,8 anys a favor de les dones.

D’aquesta manera, els veïns de Tarragona queden per darrere de la resta de demarcacions. Tot i això, la diferència amb Ponent és mínima, ja que a Lleida la mitjana de l’esperança de vida se situa en 82,46 anys. Les regions més ben posicionades són Girona i Barcelona. En el primer cas, segons les darreres dades obtingudes, els gironins superarien la mitjana catalana de l’esperança de vida amb 82,74 anys, mentre que els barcelonins serien els que més viuen amb una mitjana de 82,90 anys. En els darrers 10 anys l’esperança de vida en néixer per al conjunt de la població s’ha allargat en 2,6 anys, amb un increment més notable en els homes –3,1 anys– que en les dones –2,1 anys–.

En comparació amb anys anteriors, l’esperança de vida no ha variat gaire en els darrers anys. A la vegada, es mantenen les diferències en funció del sexe a la demarcació. Els tarragonins viuen una mitjana de 79,70 anys, mentre que les dones se situen en els 85,31 anys. Ara bé, l’estudi demostra que l’esperança de vida no ha deixat d’augmentar des que l’Idescat va iniciar-lo l’any 1983. En aquells moments la mitjana tarragonina se situava en 76,06 anys –entre els dos sexes–. Pel que fa a dones, la longevitat només era de 78,84 i la dels homes de 73,35.

D’altra banda, també han publicat el darrer balanç de mortalitat. L’any 2012 la taxa de mortalitat estandarditzada per edat (TME) va ser de 853,3 defuncions per 100.000 habitants, xifra inferior a la TME de l’Estat espanyol (898,4) i a la del conjunt de la Unió Europea (1.035,1). Ara bé, tot i que l’àrea metropolitana té una taxa significativament més baixa que la mitjana de Catalunya; la proporció al Camp de Tarragona, Ponent i Penedès és significativament més elevada. Pel que fa a les comarques de Girona, Terres de l’Ebre, Comarques Centrals i Alt Pirineu i Aran, el nivell de mortalitat no difereix significament de la mitjana.

tracking