Diari Més

Policial

Desarticulen un grup criminal d'origen rus assentat a Reus, Cambrils i Salou

• La Guàrdia Civil va fer una vintena d’escorcolls i va detenir 8 persones de la trama dedicada a blanquejar de diners comprant immobles i empreses
​• La policia va registrar les oficines a Reus i l'Hospitalet de Llobregat de l'advocat reusenc J.M.E.

Imatge d'un dels detinguts a l'operació a la plaça de la Llibertat de Reus.

Desarticulen un grup criminal d'origen rus assentat a Reus, Cambrils i SalouACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Blanquejaven diners procedents del crim organitzat invertint-los en immobles, principalment de la costa tarragonina. Haurien comprat gairebé dos-cents a través d’una complexa trama empresarial, que s’investiga des del 2014 i que usava companyies pantalla. La Guàrdia Civil va detenir almenys vuit persones, ahir, com a presumptes membres d’aquesta organització criminal que blanquejava capitals de la màfia, sobretot de les russes Tambovskaia i Taganskaya.

En l’operació, en què van participar 180 agents i la Interpol, es van intervenir 64 milions d’euros entre 191 immobles i diversos comptes bancaris. Els agents van practicar una vintena de registres en domicilis particulars, societats mercantils i despatxos a Cambrils, Salou i Reus i en un bufet d’advocats de l’Hospitalet de Llobregat. A més, la Guàrdia Civil va requerir també documentació a una notaria de Cambrils, la de Rafael Martínez Olivera, qui es va suïcidar recentment després de, presumptament, estafar a desenes de clients.

Entre els detinguts, segons fonts properes al cas, hi hauria tres advocats que es dedicaven a crear i a fer créixer una complexa estructura empresarial amb companyies pantalla i testaferros. De fet, ahir a la tarda es realitzava un dels darrers registres a la ciutat de Reus. En concret, la Guàrdia Civil va escorcollar durant tota la tarda les oficines de CBA Colectivo Barcelona Abogados –al carrer Abat Escarré de la ciutat– de l’advocat J.M.E., i que té oficines també a l’Hospitalet de Llobregat. Durant l’escorcoll els agents es van endur algunes caixes (de documentació, suposadament) i, fins i tot, van requerir la intervenció dels bombers per, presumptament, obrir una caixa forta. A un carrer molt proper, al Canonge Bové, la Guàrdia Civil tenia previst també registrar un domicili. Aquestes dues intervencions, eren només algunes de les moltes que va realitzar la Guàrdia Civil en l’operació anomenada Usura, que va començar a les sis del matí. A la ciutat de Reus es van escorcollar tres domicilis, dos a la plaça Llibertat, on es va detenir, al menys dues persones, i un altre al carrer de Maria Montessori.

La policia va entrar també a dos immobles de Vilafortuny, ubicats als carrers de Francine Geisler i del Doctor Manrique. En aquestes dues cases, la Guàrdia Civil va practicar dues de les vuit detencions d’ahir. L’operatiu a Cambrils va continuar a un pis del número 9 del passeig de Sant Joan Baptista la Salle on, a més, hi ha registrades dues de les societats mercantils investigades. En aquest immoble i, segons relata la Revista Cambrils, hi viu un matrimoni rus amb el seu fill menor d’edat. Segons els testimonis que recull la revista local, els veïns haurien escoltat els forts cops dels agents forçant la porta d’entrada al pis. Finalment, els agents van emportar-se un home detingut.La Guàrdia Civil va entrar també ahir a una segona residència d’un dels detinguts, a Hospitalet de l’Infant, ahir. A Salou, la policia va intervenir a primera hora del matí a tres domicilis, dels números 3 i 5 del carrer Salauris. En tots aquests registres a Tarragona, i en els que es feien a Alacant, la policia hauria trobat almenys 120.000 euros en efectiu i nombroses escriptures de propietat d’habitatges que havien adquirit. En un dels habitatges haurien comissat al voltant de 70.000 euros i en dos més, 25.000 euros

Blanquejaven amb inversions immobiliàries

El suposat clan de la màfia russa usava negocis i inversions immobiliàries a Espanya per blanquejar diner negre que li arribava en transferències des de paradisos fiscals i en efectiu des d’Andorra, segons la Fiscalia Anticorrupció. Una vegada aquests diners arribaven a Espanya, l’organització invertia, suposadament, en diferents negocis que havia obert a Espanya, així com en una àmplia gamma d’inversions immobiliàries al territori nacional. L’organització, que es va començar a investigar el 2014, havia creat una complexa trama empresarial mitjançant companyies pantalla que operava a escala internacional per blanquejar diners procedents del crim organitzat. La investigació ha posat al descobert l’existència de vincles amb conegudes organitzacions criminals russes que usaven qualsevol mètode per a l’adquisició d’empreses. Aquests mètodes (legals, il·legals o alegals), anomenats Raiders, eren molt utilitzats per organitzacions eurasiàtiques als anys 90. Durant l’operació policial d’ahir es van embargar un total de 142 comptes corrents i 191 propietats d’aquest grup mafiós. L’operatiu es va realitzar per ordre de la Fiscalía Especial contra la Corrupción y la Criminalidad Organizada.

Imatge del detingut en un dels registres realitzats al Passeig de la Salle de Cambrils.

Desarticulen un grup criminal d'origen rus assentat a Reus, Cambrils i SalouOlívia Molet

Un dels detinguts en el registre a un habitatge de la plaça de la Llibertat de Reus.

Desarticulen un grup criminal d'origen rus assentat a Reus, Cambrils i SalouOlívia Molet

Bombers entrant a les oficines de Colectivi Barcelona Abogados a Reus per obrir una caixa forta.

Desarticulen un grup criminal d'origen rus assentat a Reus, Cambrils i SalouOlívia Molet

tracking