Diari Més

Operació Usura

La policia registra les oficines d'un advocat de Reus

• Vuit detinguts en una operació contra la màfia russa a Reus, Cambrils i Salou
•Hi hauria vinculació entre les detencions i el notari de Cambrils aparegut mort al maig, segons l'agència EFE La Guàrdia Civil preveu requisar fins a 191 habitatges i més de 60 MEUR en productes financers d'una trama dedicada, suposadament, al blanqueig de capitals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil, en col·laboració amb l’Europol, ha detingut vuit persones —sis d’origen rus, un ucrainès i un de nacionalitat espanyola— en l’operació Usura contra el blanqueig de capitals per part d'una trama suposadament vinculada a la màfia russa. En el marc de l’operatiu, s’han fet 19 escorcolls a Reus, Cambrils i Salou, 13 dels quals han estat en domicilis, 4 en mercantils i dues en despatxos professionals. Les actuacions es troben sota secret de sumari i han estat coordinades per Jutjats d’Instrucció número 3 de Reus.

Aquest dimarts a la tarda la Guàrdia Civil està realitzant l'escorcoll de les oficines professionals del'advocat reusenc J. M. E. A.., ubicades al carrer Abat Escarré de la capital del Baix Camp. Una dotació de bombers ha estat requerida per tal de poder obrir la caixa forta que hi ha a l'interior del despatx, que no hauria facilitat a la policia l'obertura de la mateixa. D'altra banda, una patrulla de la Guàrdia Civil també està apostada al carrer Canonge Bové, on l'advocat tindria el seu domicili articular a l'espera de poder realitzar el registre.

La investigació va començar el 2014 i està focalitzada en el presumpte blanqueig de capitals obtinguts d'activitats il·lícites per part del grup a través d'empreses pantalla, l'objectiu social de les quals estava relacionat amb la concessió de préstecs hipotecaris, amb la finalitat de justificar operacions financeres i inversions immobiliàries. Els beneficiaris d'aquesta activitat serien les màfies Tambovskaya i Taganskaya, unes de les més potents.

En concret, els investigadors han revelat vincles amb aquests grups, relacionats directament amb mètodes il·legals per adquirir empreses, com l'anomenat mètode 'Raider', estrangulant l'economia d'aquestes societats amb amenaces a clients i proveïdors, freqüentment utilitzats per les màfies euroasiàtiques als anys 90.

S'han detectat connexions amb mercantils establertes en diversos paradisos fiscals, així com testaferros professionals coneguts a escala mundial per la seva relació amb els grans aparells de blanqueig.

Segons ha comunicatla Fiscalia Anticorrupció, el clan assentat a Tarragona usavaaquestsnegocis i inversions immobiliàriesper blanquejar diner negresque li arribava en transferències des de paradisos fiscals i en efectiu des d'Andorra.

Segons assenyala l'agència Efe, en aquest trama hi participarien dos advocats del Camp de Tarragona i un de Barcelona.

Entrades a Reus, Cambrils i Salou

Les entrades, que han començat aquest dimarts a la matinada, tenen lloc a Reus –on a banda d'habitatges, es troba una mercantil i un bufet d'advocats-, Salou, Cambrils, el nucli de Vilafortuny –al mateix municipi-, l'Hospitalet de l'Infant i un bufet de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès).

En el cas reusenc, l'operatiu s'està duent a terme a la plaça de la Llibertat. De matinada, també s'ha fet un registre en un domicili del carrer Maria Montessori, a la zona dels Jardins de Reus. A Salou, s'ha fet una entrada al carrer Salauris número 3, en una zona residencial propera a l'Ajuntament.

En els registres, s'han trobat almenys 120.000 euros.Concretament, en un dels habitatges s'han trobat al voltant de 70.000 euros i en dos més uns 25.000 euros en cadascuna d'elles, a més de nombroses escriptures de propietats que els investigadors no tenien localitzades com a vinculades a aquesta màfia.

Vinculació entre els detinguts i el notari de Cambrils

En l'organigrama hi participaven tres advocats, dos de la zona del Camp de Tarragona i un de Barcelona. Segons l'agència EFE, també estaria involucrat el notari de Cambrils, que va aparèixer mort a finals de maig després de saber-se que havia desviat prop de 2 milions d'euros dels fons dels seus clients.

Els membres de l'organització viatjaven a Espanya per controlar el funcionament de la xarxa. En aquestes estades, mostraven els bons contactes que mantenien amb la classe política russa, concretament amb dirigents del partit Russia Unida, de Vladimir Putin.

Dos dels arrestats són considerats caps de la màfia russa i acabaven d'arribar a Espanya per passar les seves vacances a la costa, han indicat les mateixes fonts, que han concretat que algun dels detinguts tenia vincles amb cartells de la droga de Colòmbia.

El dispositiu està dirigit per la Fiscalia Anticorrupció i en ell hi participen 180 agents. Segons fonts pròximes a la investigació, l'institut armat preveu també requisar en l'operació un total de 191 immobles en diferents municipis de la costa tarragonina així com més de62milions en productes financers que hauria adquirit la trama.

Oficines al carrer Abat Escarré on es realitza l'escorcoll

La policia registra les oficines de l'advocat a ReusOlívia Molet

Vuit detinguts en una operació contra la màfia russa a Reus, Cambrils i Salou

Vuit detinguts en una operació contra la màfia russa a Reus, Cambrils i SalouOlívia Molet

Almenys vuit detinguts en una operació contra la màfia russa

Almenys vuit detinguts en una operació contra la màfia russaOlívia Molet

Almenys vuit detinguts en una operació contra la màfia russa

Almenys vuit detinguts en una operació contra la màfia russaOlívia Molet

Vuit detinguts en una operació contra la màfia russa a Reus, Cambrils i Salou

Vuit detinguts en una operació contra la màfia russa a Reus, Cambrils i SalouOlívia Molet

Vuit detinguts en una operació contra la màfia russa a Reus, Cambrils i Salou

Vuit detinguts en una operació contra la màfia russa a Reus, Cambrils i SalouOlívia Molet

tracking