Diari Més

Benestar social

Gairebé 4.700 persones depenen de la renda mínima d'inserció laboral per subsistir

Els titulars directes a la demarcació de Tarragona fins a aquest maig són 1.645, un 8% més que l’any anterior en aquest mateix període de temps

Imatge d'arxiu d'una vista panoràmica de la ciutat de Tarragona.

Gairebé 4.700 persones depenen de la renda mínima d'inserció laboral per subsistirCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a 4.694 persones depenen actualment del salari social o renda mínima d’inserció laboral (RMI) a la demarcació de Tarragona. Aquesta xifra ha crescut en els darrers anys. De fet, segons les últimes dades facilitades pel departament de Treball, la Generalitat ha concedit, fins a aquest maig, 1.645 prestacions, mentre que, un any enrere, el total de titulars era de 1.518. D’aquesta manera, ha augmentat en un 8% el nombre de persones que reben aquesta ajuda, també coneguda com a Pirmi, popularment. Un any enrere, el nombre de beneficiaris era de 4.483, fet que s’explica perquè, de cada ajuda, n’acaba depenent la parella i els fills del titular.

Així, es pot apreciar com els estralls de la crisi econòmica segueixin en peu, encara que els requisits per aconseguir aquesta ajuda concreta s’han endurit en els últims temps. Per tal d’acollir-se a aquesta prestació d’almenys 423 euros al mes cal estar empadronat a Catalunya, amb una residència continuada i efectiva de 2 anys i, en el cas de les persones estrangeres, cal tenir vigent el permís de residència. D’entrada, la normativa catalana permet rebre aquesta ajuda a les persones d’entre 25 i 65 anys, sempre i quan no tinguin dret a altres prestacions públiques o ingressos de qualsevol mena que superin la RMI. També cal haver constituït una llar independent, com a mínim, un any abans d’efectuar la sol·licitud.

Des de Càritas Diocesana de Tarragona constaten que, encara que una persona rebi aquesta prestació que es va iniciar l’any 2012, els beneficiaris continuen necessitant l’ajuda d’entitats i organitzacions benèfiques humanitàries perquè el salari social no cobreix les despeses i necessitats bàsiques.

La coordinadora d’Acció Social de Càritas a Tarragona, Pilar Ribas, destaca que «per pagar un lloguer, aigua, electricitat i el menjar no s’arriba amb el salari social i atenem molta gent derivada de Serveis Socials que perceben aquesta ajuda». Ribas subratlla que, des de la creació de la prestació, «hem detectat que a les comarques on actuem des de la Diòcesis, sempre han estat molt per darrere de la resta de demarcacions en sol·licituds d’aquesta prestació». No obstant això, remarca que «entre el 2014 i el 2015, el nombre de peticions ha crescut considerablement. Ha estat l’augment més notable». Aquest creixement va ser del 25%.

Dones, principals demandants

Pel que fa a la petició d’ajuda, des de Càrtias Diocesana de Tarragona expliquen que el perfil majoritari demandant se centra en dones d’entre 45 i 64 anys. «Podem dir que el 69% de les persones que vénen com a titulars a demanar-nos ajuda són dones. En els últims anys ha crescut, lleugerament, la tendència pel que fa als homes, però encara no és predominant», explica Pilar Ribas. En aquest sentit, detalla que «en la seva majoria, són caps de família i darrere seu hi ha el marit, els fills o el nuvi». A la vegada, des de l’organització han detectat un augment de persones de la tercera edat que demanen ajuda. «Les pensions cada vegada són més minses i la gent gran no té suport. Hi ha molts fills que han hagut de tornar a casa els pares i dependre de les pensions dels avis», lamenta Ribas.

Al llarg del 2015, Càritas Tarragona va atendre directament 6.487 persones, fet que ha suposat 20.153 beneficiaris. D’aquests, un 3,7% eren persones actives ocupades i un 14,7% d’inactives, és a dir, principalment pensionistes. Pel que fa a famílies monoparentals, aquests representen el 22% del total de persones que han rebut ajudes de Càritas, gairebé una quarta part del total.

tracking