Diari Més

Comença la Festa Major de Sant Joan a Valls

Les coques de Valls seran també protagonistes amb l’estrena de l’Àliga Petita el dimarts dia 21 a la tarda

Comença la Festa Major de Sant Joan a Valls

Comença la Festa Major de Sant Joan a VallsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui divendres Valls enceta la Festa Major de Sant Joan amb un programa d'actes festius dissenyats per a tots els públics, gustos i edats. Tenen com a eixos vertebradors les característiques que distingeixen la celebració vallenca: participació des de la mateixa gestació amb vuit grups de treball i 59 entitats i col·lectius creant actes, identitat local i nacional, qualitat, varietat i gratuïtat. Enguany l'important volum d'iniciatives ciutadanes ha fet que tot el cap de setmana entre divendres 17 i diumenge 19 s'incorpori al programa com a avantsala festiva, que comptarà amb el suport comunicatiu explícit de la Festa Major.

Ahir, l’alcalde de Valls, Albert Batet, el regidor de Cultura, Marc Ayala, junt amb una representació de flequers i pastissersvan presentaralgun dels últims detalls de la festa. En concret, s’ha previst que per a l’estrena de l’àliga petita, el proper dimarts dia 21, els més petits gaudeixin de la coca de Valls que elaboren forns i pastisseries. El dia abans, el dilluns dia 20, precisament els obradors artesans de les coques de Sant Joan en actiu i amb 50 o més anys de trajectòria (Fabra, Forn del Carme, la Barcelonesa, Manel, Pié, Santacana i Ca les Taronges) ja hauran estat els protagonistes amb la seva proclamació com a Santjonaers.

Així, a la proclamació ja prevista dels obradors artesans de Valls com a Santjoaners, s’hi ha volgut donar un protagonisme afegit oferint coca als infants que participin a la presentació de l’àliga petita. Aquest nou element s’incorporarà a el Tombet amb tot el seguici petit. L’àliga petita és obra del mateix creador que la gran, l'artista i escultor vallenc Anton Gurí, amb col·laboració d'Anna Valls. La figura s'estrenarà apadrinada per l'àliga de la Festa Major dels Petits de Vilafranca del Penedès, i en aquests moments s'hi realitzen els darrers retocs. L’acte començarà a la plaça del Blat a les 19h i en cercavila l’àliga petita arribarà a la plaça de l’Oli, punt on servirà coca de Valls a tots els que hagin participat a l’acte. D'altra banda, els aliguers de la peça gran estrenaran les 'calces' o pantalons de cuir propis d'aquesta carcassa zoomòrfica, elaborats per l'artesà també vallenc Josep M. Güell Fàbregas.

La Festa Major

El divendres 17 de juny fins al diumenge 26, el programa engloba activitats variades, amb una enorme preponderància de les gratuïtes i, en la seva major part, a l'aire lliure. Ofereix actes per gaudir en família o amb amics, de dia o de nit, amb l'objectiu que vallencs i visitants gaudeixin durant la Festa Major d'una ciutat oberta i participativa, que obre el cicle de celebracions patronals d'estiu al Camp de Tarragona i al Penedès i la temporada tradicional del fet casteller.

També des d'avuiles taquilles centrals del Principal amplien el seu horari d'obertura diàriament de 18 a 21 h per a l'espectacle protagonitzat per Quim Masferrer, El Foraster de TV3, que protagonitzarà el muntatge 'Temps' al Centre Cultural el proper dimecres 22 de juny a les 21 h.

Participació des de la mateixa gestació

Un dels trets diferenciadors del Sant Joan vallenc és la participació com a eix vertebrador des de la mateixa gestació dels continguts del programa d'actes. Per això, vuit grups de treball, un més que l'any anterior, han participat en la creació del programa. La comissió d'actes del 650è aniversari de la troballa de la imatge de la Mare de Déu del Lledó, s'ha incorporat als grups preexistents de Xiquets de Valls, músiques modernes, imatge gràfica, espectacles pirotècnics -enguany amb noves competències que superen el castell de focs per incloure les altres activitats de foc-, barres i la taula de treball de Sant Joan que aglutina els Xiquets de Valls, el seguici cerimonial i la Parròquia de Sant Joan.

Així mateix, 59 entitats, col·lectius i altres agents culturals i ciutadans hi han aportat els seus actes per bastir un programa concebut des de la diversitat i la pluralitat de tots els que volen fer-hi les seves aportacions.

Identitat local i nacional

El Sant Joan vallenc s'articula també al voltant de l'eix de la identitat local i nacional. En aquest sentit, els elements patrimonials són cuidats amb especial atenció per part de les comissions. L'edició 2016 pivotarà al voltant dels 650 anys de la troballa de la imatge medieval de la Mare de Déu del Lledó i dels 50 de la seva coronació canònica. L'advocació del passeig dels Caputxins sortirà al carrer en dos actes centrals que només tenen lloc cada 50 anys. D'una banda, la Mare de Déu baixarà des del seu santuari fins a l'església de Sant Joan, on romandrà fins al vespre següent, quan retornarà cap al Lledó. En l'anada comptarà amb la guàrdia d'honor dels Tornejants d'Algemesí, ball considerat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. A la tornada, tot el seguici cerimonial de Valls l'acompanyarà en el seu trajecte.

Una altra de les efemèrides notables serà el 25è aniversari de la recuperació de la moixiganga de Valls, com antecedent casteller. Estrenarà nous vestits en una escenificació especial al claustre del renovat Convent del Carme, emulant la que va fotografiar Pere Català Pic per les Decennals de 1921.

Finalment, la incorporació del ball de diables a la representació conjunta dels balls parlats la tarda del 22 de juny; la ubicació dels grallers i mitges cobles que sonaran a la plaça del Blat no des del terra sinó des del balcó principal de Can Segarra, per millorar l'acústica, a Completes i a les balladetes del migdia de Sant Joan; o la interpretació de l'Himne Nacional de Catalunya abans dels castells; seran altres al·licients de la seqüència ritual de la Festa Major d'enguany.

Potenciació de les arts escèniques

El Sant Joan 2016 programa diferents espectacles per a públics diversos dins l'àmbit de les arts escèniques. Així, la narradora i actriu Assumpta Mercader convertirà la capella del Roser al carrer de la Cort en el nou espai de contacontes, protagonitzat per les faules dels animals de Ramon Llull, del qual es compleixen 700 anys de la seva mort. Serps, corbs, rates i d’altres protagonitzen uns relats acompanyats de màscares i disfresses adreçats als públics familiars. Es realitzaran del dilluns 20 al dimecres 22.

L'actor Quim Masferrer, exTeatre de Guerrilla i també ben conegut per la seva faceta televisiva amb 'El foraster', portarà al Centre Cultural l'espectacle 'Temps' la nit del dimecres 22.

L'impuls escènic a la Festa Major també s'ha bastit des de les iniciatives privades. La dansa contemporània conduïda per Elisenda Nadal als arcs de Ca Magrané (dissabte 18), el teatre amb l'Escola la Peça al Teatre Principal (dia 18), el circ familiar amb la Circoteca de la Companyia Passabarret a la placeta de la Biblioteca (dimecres 22), o el teatre també familiar amb Kid&Us al Pati (dimecres 22), són aportacions que accentuen la presència de les arts escèniques.

Escenaris musicals

La programació musical és un dels distintius del Sant Joan vallenc. La plaça de l'Oli, com a avantsala del Museu Casteller de Catalunya, acull els mitjans formats amb un públic majoritàriament assegut. Enguany presenta les gires de presentació dels nous cds dels guanyadors del programa de TV3 Oh Happy Day, el Quartet Mèlt, amb el professor de l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard Eloi Fort (dia 22); l'acordionista basc Kepa Junquera amb les veus de Sorginak (dia 23); el més veterà dels cantautors catalans en actiu Quico Pi de la Serra (dia 24); el jove cantant de pop d'autor procedent de les Terres de l'Ebre Joan Rovira (dia 25); o el grup de folk La Coixinera, que clourà l'espai amb el concert vermut del diumenge 26. L'Orquestra Mitjanit amb el concert d'obertura la nit inaugural (dia 20) i els concerts vermuts i cafès concerts amb les formacions d'arrel convidades i també de la mateixa ciutat arrodoneixen la programació d'aquest espai.

L'aparcament del barri antic és un festival en si mateix amb una programació també de primera línia que es desenvolupa les nits del 23, 24 i 25 de juny. Els caps de cartell són La Gran Pegatina amb únic concert gratuït a la demarcació de Tarragona (23); els valencians La Raíz, triomfadors màxims al festival Viñarock d'enguany (24); i els vendrellencs Lax'n'busto, amb la gira de 30 anys de trajectòria. Els acompanyaran altres grups amb llarga trajectòria com els pares de l'ska català Doctor Calypso o uns clàssics del punk estatal El Último ke Zierre, amb el seu nou cd ‘Cuchillas’. També pujaran a l'escenari bandes capdavanteres de l'escena més jove catalano-valenciana com Auxili, Smoking Souls o Strombers, o els gaditans Trashtucada i el seu mestissatge. Completa el cartell l'accent creatiu vallenc amb les formacions locals Mostassa, The Bastards i Distrito Rojo.

El tercer espai musical serà el Pati, on un altre dels ingredients imprescindibles de la Festa Major, les orquestres, tindran molt de pes a la programació amb les actuacions de les veteranes Rosaleda (nit del 23) i La Principal de la Bisbal (25). Enguany, però, s'afegeixen dues novetats. Per una banda, la nit del divendres 24 en caure en divendres incorpora un concert de versions amb el grup Tremendos, amb una selecció de ska, rock català i grans noms de l'escena musical actual. Per altra banda, el matí del dissabte 25 es dedicara als 25 anys del Club Super 3 amb l'actuació dels SP3. Les cançons del Super3, les noves i les de sempre, explosionaran amb la vitalitat i energia del directe.

Espectacles pirotècnics

Per primer cop la comissió de focs no sols ha seleccionat el castell de focs sinó el conjunt d'activitats pirotècniques. Així el castell de focs artificials de cloenda diumenge 26 a la nit, un dels actes més multitudinaris de la celebració, serà protagonitzat per la Pirotècnia Valenciana de Llanera de Ranes, mentre que la Pirotècnia Catalana de Vimbodí-Poblet conduirà la tronada inaugural (dia 20), les entrades a Sant Joan (dies 23 i 24), les Completes i l'entrada de l'àliga (dia 24).

tracking