Diari Més

Selectivitat

Estudien utilitzar detectors de Wifi i Bluetooth per evitar copiar a les PAU

La Selectivitat va començar dimarts i acabarà aquest dijous, després dels exàmens obligatòris i els específics per accedir als diferents estudis universitàris

El govern espanyol dóna llum verda a les revàlides de l'ESO i el Batxillerat

El govern espanyol dóna llum verda a les revàlides de l'ESO i el BatxilleratCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els organitzadors de la Selectivitat s’estan plantejant posar detectors de senyal Wifi i Bluetooth per evitar els sistemes més sofisticats per copiar a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). Els utilitzarien a Tarragona aquest dijous, que és l’últim dia de les PAU. El coordinador de les comarques de Tarragona per aquestes proves, Antonio Garcia, explicava, el primer dia d’exàmens, que «no hem trobat cap cas a Tarragona, però sabem que s’utilitzen dispositius per poder copiar». Aquests dispositius són ben diversos, des d’olleres que porten un auricular integrat, com auriculars una mica més grans que un gra de sorra que s’introdueixen a l’orella i després només es poden enretirar amb pinces magnètiques.

Els detectors poden saber quants aparells connectats hi ha en una aula, però sense localitzar-los directament ni neutralitzar-los. Per això caldria un inhibidor de senyal, que requereix un ordre policial. A més, els inhibidors abasten una zona més extensa i, així com al Campus Sescel·lades podria ser viable, al Campus Catalunya afectaria els habitatges propers. Quan es detecti que un alumne ha copiat, se’l suspendrà automàticament de l’examen que estigui realitzant, però no hi ha cap normativa que reguli quin és el càstig concret. «Hi ha països on et prohibeixen fer les PAU durant tres anys. A Xina són set anys de presó, però no cal arribar a aquests extrems», comentava Garcia.

D’altra banda, el coordinador va confirmar que, com a mínim fins a l’any vinent, Catalunya no adoptarà les noves proves selectives que proposa la llei Wert. El 2017 els exàmens mantindran el format d’aquest i, a partir de llavors «no se sap. Si s’ha de canviar, es buscarà un format el més semblant possible a l’actual».

El primer dia de Selectivitat va transcórrer sense incidències, tot i que els alumnes «estan molt despistats. Hi ha una de les aules assignades, que estan per ordre alfabètic, i encara n’hi ha alguns que et pregunten on els toca anar», es lamentava el coordinador. Ahir, els protagonistes eren els 2.942 alumnes de les comarques de Tarragona que es van presentar a la Selectivitat, un 3% més que l’any passat. D’entre ells, n’hi havia 871 del Tarragonès, que es van presentar a fer la Selectivitat ordinària, a pujar nota, a recuperar assignatures suspeses o a fer les PAP, les proves per poder accedir als cicles d’Educació Infantil o Primària.

La Glòria Canga és una estudiant de Cunit, que vol estudiar Economia a la UB. Ahir va començar les PAU a la URV, fent l’examen de llengua castellana. «Ha estat més fàcil del que ens esperàvem. Només he dubtat amb la pregunta sobre la paronímia i l’homonímia», comentava. L’acompanyaven la Núria Aljama, que vol estudiar Comunicació Audiovisual, que deia estar especialment preocupada per l’examen d’anglès, però que «en general, estic bastant tranquil·la, crec que m’anirà bé».

També hi ha qui ha hagut de repetir la Selectivitat, com en Daniel Lluís Bonet, que va suspendre el setembre de l’any passat. L’ebrenc, que vol estudiar Enginyeria Forestal a Lleida. «Enguany és més fàcil que l’any passat, jo crec que m’anirà bé, tenint en compte que les que més em preocupaven eren català i castellà, i castellà ja m’ha anat bé», assegurava Bonet.

Una economiadifícil

Els problemes van sorgir en l’examen d’economia. Els alumnes van sortir indignats, argumentant que, ni els que havien superat l’assignatura còmodament a l’institut, estaven segurs de poder aprovar. Per aquest motiu, un grup d’alumnes ha obert una campanya a Change.org que ahir al vespre superava les 8.000 signatures.

Alumnes als passadissos, esperant l'hora de la prova.

Estudien utilitzar detectors de Wifi i Bluetooth per evitar copiar a les PAUCristina Aguilar

tracking