Diari Més

Paisatge

​La wikipèdia de les barraques de pedra seca

Wikipedra és un mapa interactiu ha recollit informació sobre més de 13.000 cabanes a tot Catalunya, una part important de les quals es troben al Camp de Tarragona

​La wikipèdia de les barraques de pedra secaCedida - J. Gost

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tenir localitzades i catalogades totes les barraques i cabanes de pedra seca de Catalunya. Aquest és l'objectiu de la Wikipedra, una aplicació web interactiva que permet consultar i introduir informació sobre aquestes construccions. L'Observatori del Paisatge de Catalunya juntament amb l'Associació Drac Verd són els impulsors d'aquesta plataforma que, més enllà de ser una eina útil, vol difondre els valors històrics i simbòlics d'aquestes construccions, per tal de millorar la seva gestió.

El projecte va començar ja fa cinc anys, i des d'aleshores s'han ubicat al mapa més de 13.000 barraques. Una part important d'elles estan ubicades a la demarcació, especialment a l'Alt Camp i al Baix Penedès. De fet, són la segona i la tercera comarca, respectivament, amb més construccions d'aquest tipus. L'exponent més clar de la importància d'aquestes barraques el trobem al Pla de Santa Maria, on hi ha un total de 712 barraques, convertint-se així en el municipi català amb més edificacions d'aquest tipus.

Iniciativa col·laborativa

Un dels elements que destaquen d'aquesta iniciativa és la tasca de recollida d'informació que s'ha fet en cadascuna de les barraques introduïdes. I és que Wikipedra és més que un mapa interactiu on queden ubicades bona part de les construccions de pedra seca. L'aplicatiu permet mostrar la densitat d'edificacions per municipis i per tipus de paisatge. A més, cadascuna de les 13.000 cabanes entrades al sistema té la seva fitxa, en la qual hi consta una descripció del seu estat, quin és el seu estat de conservació, el tipus de planta i de porta que tenen, i una o diverses imatges que testifiquen la informació aportada.

Tot el material s'ha bolcat a Wikipedra de manera col·laborativa. Així doncs, tots aquells que tenen constància d'alguna d'aquestes barraques de pedra seca, poden entrar a l'aplicatiu i emplenar un formulari que recull totes les dades necessàries per a la fitxa. Aquest formulari és verificat per l'Associació Drac Verd, i un cop s'ha comprovat que les dades són correctes, la fitxa ja està disponible al mapa perquè es pugui consultar.

Conclusions sobre el paisatge de pedra seca

El treball de Wikipedra ha permès extreure conclusions sobre l'estat d'aquestes construccions, que defineixenel paisatge català. Així doncs, el 56% de les barraques catalogades es troba en bon estat, un 38% estan parcialment enderrocades i un 6% ho estan del tot.

Pel que fa a com són aquestes barraques, la recopilació d'informació ha permès saber que la tipologia més comuna són les barraques aïllades, és a dir, que no estan annexades a cap mur o marge. Les formes més habituals són la circular (37%) i la rectangular (23%). Pel que fa al tipus de porta, predomina la llinda plana (64%) i l'arc de mig punt (13%).

Coincidint amb el 5è aniversari de la iniciativa, la plataforma s'ha millorat per tal d'adaptar-la als nous temps. Per això, quan s'utilitza des de dispositius mòbils, s'activa una funció de geolocalització que ens indica quines són les construccions més properes. L'objectiu:apropar encara més aquesta herència del passat rural català.

​La wikipèdia de les barraques de pedra seca

​La wikipèdia de les barraques de pedra secaDiari Més

tracking