Diari Més

Cooperatives

Protesta de cooperatives agrícoles a Barcelona contra el fons de rescat que planifica el Govern

Es constitueix una plataforma de rebuig integrada per diverses cooperatives

La Secció de Crèdit de la Cooperativa de Cambrils

La Secció de Crèdit de la Cooperativa de CambrilsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'autoanomenada plataforma de cooperatives antifons obligatori de seccions de crèdit es manifesta aquest dimecres al matí davant les portes del Parlament de Catalunya, al Parc de la Ciutadella de Barcelona. Els cooperativistes protesten per mostrar el seu rebuig frontal a la creació del fons obligatori que ha de servir per a fer front a possibles fallides de cooperatives.

La protesta s'ha convocat amb poques hores de marge perquè, segons expliquen «coincideix amb què s'ha de debatre i aprovar la convalidació del Decret Llei 2/2016 de 17 de maig, de modificació de la Llei 6/1998 de 13 maig, de regulació del funcionament de les seccions de crèdit de les cooperatives».

Aquest dimarts es van convocar reunions a diferents cooperatives ebrenques que integren la plataforma per informar dels motius del rebuig al fons de rescat.

D'acord amb el que es va explicar a les reunions, les cooperatives rebutgen la participació obligatòria en el fons i la designació «arbitrària» d'un únic administrador del fons, ASC.

També consideren que el fons resulta arriscat perquè hi ha la possibilitat de socialitzar pèrdues i «les aportacions no estan garantides». La plataforma considera que el fons es pot destinar «a operacions de risc i no estan definits els criteris de formalització de les operacions».

De la mateixa manera, des de la plataforma també consideren que el fons de rescat «pot convertir-se en un pou sense fons» i afegeix que no hi ha cap mecanisme per quantificar l'import màxim de ls aportacions de cada cooperativa.

Finalment, des de la plataforma s'assenyala que també s'oposen al fons «perquè té una retroactivitat de 5 anys, perquè s'ha plantejat amb urgència i perquè s'ha plantejat de manera antidemocràtica, ja que els socis de les cooperatives de base no han pogut votar.»

A la protesta d'aquest dimecres es preveu que hi siguin presents cooperativistes arribats amb tres autocars des de les Terres de l'Ebre, que s'ajuntaran amb els cooperativistes provinents de les comarques lleidatanes.

La plataforma antifons obligatori fins i tot ha creat una pàgina de Facebook des d'on seguir la seva activitat d'oposició frontal al Decret llei del govern català. Facebook

El PP també s'hi oposa

El candidat del Partit Popular per Tarragona a les pròximes eleccions generals, Jordi Roca, es va reunir aquest dimarts amb integrants de les cooperatives a Tortosa, Gandesa i Amposta. El dirigent popular ha expressat el rebuig de la seva formació «a la decisió de la generalitat de crear un fons que obligarà a les cooperatives a aportar el 3% del seu passiu per tal de crear un fons de contingència». Pels populars «la mala gestió del govern català no pot recaure sobre els cooperativistes i ens posem al seu costat per tal d'aturar aquesta mesura».

tracking