Diari Més

La masia Mas d'en Compte de Porrera es rehabilitarà i albergarà un nou celler de Cal Pla

L’empresa vitivinícola hi traslladarà les instal·lacions i els magatzems que té dispersos pel nucli urbà

La masia Mas d'en Compte de Porrera es rehabilitarà i albergarà un nou celler de Cal Pla

La masia Mas d'en Compte de Porrera es rehabilitarà i albergarà un nou celler de Cal PlaGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió territorial d’urbanisme de Tarragona ha aprovat, definitivament,el projecte per rehabilitar i construir un nou celler a la masia Mas d’en Compte de Porrera, per traslladar-hi totes les instal·lacions que l’empresa vitivinícola Cal Pla té disperses pel nucli urbà.

La masia, documentada des del segle XVII, se situa a la carretera TP-7403, a uns quatre quilòmetres de Porrera. Forma part d’una finca agrícola de 66.149 m2 de superfície on s’hi cultiva la vinya en terrasses de licorella o pissarra, un terreny característic del Priorat. És una construcció de grans dimensions, formada per un cos principal de tres plantes, golfes i diverses edificacions més que l’envolten fins a sumar 1.396 m2 construïts. Està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Integració paisatgística

El projecte aprovat preveu rehabilitar tant la masia com la resta d’edificacions i també construir un nou celler que s’uniria a l’existent. Aquesta ampliació, de més de 2.000 m2, se situaria al costat de la masia, en part sota la rasant del terreny i en part recolzada sobre un turó. Només afloraria a la superfície una façana que, a més, s’integraria en l’entorn fent servir pedra seca i vegetació.

Així, la planta semisoterrània es destinarà a magatzems i celler; la planta baixa, a magatzems auxiliars i a habitatge. La primera planta es dedicaria íntegrament a habitatge mentre que les golfes acollirien els espais d’administració o atenció de visites. Les golfes també es connectarien mitjançant una passarel·la al nou celler, on es realitzaria la producció i elaboració del vi.

Millora de la logística

La Comissió d’urbanisme ha valorat la millora logística que suposarà per a l’empresa concentrar en un únic emplaçament tant el cultiu com les instal·lacions de processament del vi. Aquesta centralització també acabarà amb les ocupacions de carrers del nucli de Porrera que eren necessàries per operar amb instal·lacions disperses.D’altra banda, l’òrgan col·legiat aprecia que les construccions proposades constitueixen un conjunt ben integrat, adequat al medi rural i projectades amb criteris d’integració paisatgística.

tracking