Diari Més

Política

Calafell aprova eliminar totes les referències a la família Pujol-Ferrusola

S'esmenarà la signatura de l'expresident al llibre d'honor de l'Ajuntament i es retirarà el seu nom de totes les plaques commemoratives on figura

El PSC vol eliminar les referències als Pujol a Calafell

El PSC vol eliminar les referències als Pujol a CalafellDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple de l'Ajuntament de Calafell ha aprovat aquest dilluns al vespre unànimement eliminar del municipi totes les referències de la família Pujol-Ferrusola. L'acord s'ha pres arran d'una moció presentada pel PSC, i comporta esmenar la signatura de l'expresident al llibre d'honor del consistori i substituir totes les plaques commemoratives del municipi on aparegui el nom de Jordi Pujol i Soley per plaques noves on no hi hagi«cap referència a la seva figura». Al mateix temps, l'Ajuntament instarà l'entitat Bot Salvavides a retirar el títol de Padrina d'Honor del Bot a Marta Ferrussola, que va ser nomenada com a tal l'any 1989. Finalment, la moció aprovada també comporta retirar els anteriors honors a l'expresident que hagués aprovat el Ple i qualsevol referència a les planes web i xarxes socials.

El PSC ha defensat la proposta recordant que Jordi Pujol i Soley està actualment imputat per un delicte de blanqueig de capitals després que ell mateix hagués confessat que havia tingut una gran quantitat de diners ubicats a l'estranger, provinents d'una deixa del seu pare, els quals no va regularitzar fins l'any 2014.

Al text aprovat de forma unànime, el grup socialista ha afirmat que «en molts discursos des de la tribuna del Parlament, actes públics i mítings, Pujol sempre intentava donar lliçons d'ètica i moral a tothom, mentre ell estava amagant un delicte fiscal». Aquest fet també ha estat comentat pel grup municipal de CiU: «Som els que estem més decebuts amb tot aquest afer», ha afirmat la portaveu nacionalista, Sandra Suárez.

Franco deixa de ser alcalde'honorífic i perpetu'

D'altra banda, prèviament a la moció del PSC vers les referències a la família Pujol-Ferrusola, el Ple de Calafell d'aquest dilluns ha acordat revocar a Francisco Franco el títol d'alcalde«honorífic i perpetu». La proposta s'ha debatut a través d'una moció de CiU, i tots els grups han lamentat que encara fos vigent aquest títol, aprovat l'any 1964 per ordre del Règim franquista. Tots els regidors del Ple han votat a favor de la revocació excepte Juan José Garcia, del PP, que s'ha abstingut.

A l'aprovació d'aquesta moció a Calafell l'han precedit altres acords municipals idèntics en diversos municipis de la comarca, com Bellvei i la Bisbal del Penedès. Properament, es preveu que el debat es repeteixi als ajuntaments de Cunit i el Vendrell, després que l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès hagi constatat durant el darrer mes que en tots aquests municipis continua vigent el nomenament de Franco com a alcalde honorífic.

tracking