Diari Més

Política

La Diputació revocarà la medalla d'or atorgada a Franco l'any 1951

La institució també deixarà sense efecte la seva adhesió al nomenament del dictador com alcalde honorífic i perpetu

Pla general de la sala de plens de la Diputació de Tarragona durant el plenari del 27 de maig de 2016

plenari, Diputació de TarragonaSílvia Jardí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació de Tarragona també farà net de qualsevol nomenament, distinció, honor o reconeixement al dictador Franco, a la Guerra Civil o a qualsevol dels protagonistes del règim. Així ho ha avançatel president de l'ens, Josep Poblet, després d'encarregar un buidatge dels arxius de la institució des de finals de la Guerra Civil espanyola fins a l'actualitat. Poblet ha anunciat que en el pròxim ple de la Diputació de finals de mes es revocarà la medalla d'or atorgada a Franco l'any 1951. Es dóna el cas que és la primera d'aquestes característiques que concedia la institució provincial. A més, també s'anul·larà l'adhesió que va fer la Diputació al nomenament de Franco com alcalde honorífic i perpetu dels 179 municipis que hi havia a la demarcació l'any 1964.

L'encàrrec donat personalment per Poblet per fer una cerca als arxius de la Diputació s'ha fet arran de la descoberta periodística que Franco encara mantenia el nomenament com alcalde honorífic i perpetu de l'Ajuntament de Tortosa, així com de molts altres municipis de la demarcació que en les darreres setmanes estan celebrant plens extraordinaris per revocar aquest nomenament.

El president de l'ens supracomarcal ha detallat que en els arxius s'ha trobat que l'any 1951 la Diputació va decidir atorgar la primera medalla d'or de la institució al dictador Franco. A més, també s'ha trobat que l'any 1964 la Diputació es va adherir al nomenament de Franco com alcalde honorífic i perpetu que havien fet els 179 ajuntaments que hi havia a la demarcació. En aquell mateix acord, la Diputació afegia la donació d'un bastó de comandament, com els dels alcaldes, amb una inscripció al·lusiva als fets.Poblet ha anunciat que en el pròxim ple de la Diputació, de finals de mes, es revocaran i es deixaran sense efecte aquests honors. «El bastó no el recuperarem però li retirarem simbòlicament», ha manifestat.

Poblet ha explicat que la decisió la pres per iniciativa pròpia i que espera que els acords es puguin prendre per unanimitat del ple de la Diputació. A més, si durant aquest buidatge, es troben noves distincions o honors relatius al franquisme o als seus directes protagonismes es procedirà a la seva revocació.

«Crec que cal no deixar rastre, anul·lar i revocar aquests acords. En una societat democràtica com la nostra, ens repugnen aquests reconeixements d'honor i glòria i hem d'actuar de manera contundent i ferma. Farem net de qualsevol vestigi d'aquests temps i de les persones que els van provocar», ha sentenciat.

tracking