Diari Més

Fallida Cooperativa Cambrils

L'Associació de Seccions de Crèdit defensa el fons obligatori del Govern

L’ASC assegura que el 70% de les 94 entitats amb secció de crèdit van votar a favor del mateix

La Secció de Crèdit de la Cooperativa de Cambrils

La Secció de Crèdit de la Cooperativa de CambrilsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Seccions de Crèdit (ASC) assegura que, de les 83 cooperatives amb secció de crèdit de Catalunya, un 70% es va pronunciar a favor del fons que promou la Generalitat, a través del qual cada entitat haurà d’aportar el 3% dels saldos creditors mitjans mensuals per tal de salvar les organitzacions en perill de fallida, com la de Cambrils. D’aquesta manera és com l’ASC defensa el fons cooperativista que va aprovar el govern català per decret el passat 17 de maig i contra el qual s’han erigit 27 entitats, la majoria de les quals de les comarques de Lleida i Tarragona.

«El posicionament de l’ASC se sosté en la voluntat emesa per una àmplia majoria del col·lectiu de seccions de crèdit. L’ASC va informar de la iniciativa del Govern de crear el Fons Cooperatiu de Suport a les Seccions de Crèdit en reunió oberta a totes les cooperatives amb secció de crèdit el 10 de maig i, complementàriament, va realitzar una consulta individualitzada a totes les implicades, l’11 de maig», assegura l’ASC a través d’un comunicat.

Segons l’associació, un 94% de les cooperatives amb secció de crèdit es van pronunciar sobre aquest fons. L’ASC defensa que el procés s’ha dut a terme amb democràcia i transparència i «evidencia que dos terços de les cooperatives agràries amb secció de crèdit entenen que la finalitat del fons és atorgar una major garantia als socis impositors i apostar estabilitat al sector».

Un posicionament totalment contrari és el que sostenen les 26 cooperatives de la Plataforma Antifons Obligatori. Aquestes asseguren que el fons s’han creat amb l’única finalitat d’aconseguir recaptar els 10 milions d’euros del préstec al qual la Federació Catalana de Cooperativa (FCAC) es va comprometre davant la Cooperativa de Cambrils per tal de salvar-la de la fallida. Afegeixen que, a la llarga, acabarà enfonsant el sector. Les 26 cooperatives denuncien l’obligatorietat d’aportar el 3%. En cas contrari el govern les obligarà a dissoldre’s. A més, asseguren que el decret llei aprovat pel govern garanteix la liquiditat al fons de tal manera que, cada cop que s’hagi d’utilitzar, les cooperatives hauran de tornar a reposar la mateixa quantitat. Aquesta mesura, segons la Plataforma Antifons Obligatori, suposarà la caiguda del sector ja que algunes entitats estan al límit.

Per altra banda, l’Associació de Seccions de Crèdit afirma que la norma aprovada per la Generalitat «no contradiu els principis cooperatius d’intercooperació i solidaritat, sinó que els pot reforçar amb la creació del fons comú». «Aquestes aportacions es beneficiaran de la rendibilitat que generi el conjunt d’actius i, en cap cas, s’aplicaran recursos sense les garanties patrimonials corresponents», afegia.

L’ASC afirma que el fons serà gestionar per una comissió delegada mixta amb representants de la mateixa, la FCAC i experts externs, i que tota operació vinculada amb el fons requerirà un estudi de viabilitat «i del compliment d’estrictes garanties que es determinaran en cada cas».

Tanmateix, la Plataforma contrària al fons ja va avançar que no descarta denunciar el Consell Rector de l’ASC per haver subscrit una escriptura pública de préstec de 10 milions d’euros a favor de la Cooperativa de Cambrils.

tracking