Diari Més

Seguretat

El director dels Mossos d'Esquadra sobre el top manta: «que ningú esperi miracles»

Policies, administracions i comerciants es conjuren per minimitzar els efectes del top manta a la costa tarragonina

El cap de la regió policial del Camp de Tarragona, l'intendent Jaume Giné; el director general de la Policia, Albert Batlle; el delegat del Govern, Òscar Peris, i el director d'Interior, Juan Carlos de la Monja, el 31 de maig del 2016

El cap de la regió policial del Camp de Tarragona, l'intendent Jaume Giné; el director general de la Policia, Albert Batlle; el delegat del Govern, Òscar Peris, i el director d'Interior, Juan Carlos de la Monja, el 31 de maig del 2016ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Representants del Govern, dels Mossos d’Esquadra, ajuntaments, policies locals i associacions de comerciants de municipis de la costa tarragonina han celebrat aquest dimarts a la tarda a Tarragona una reunió de coordinació contra el top manta.

A les portes d’una nova temporada turística, els responsables policials han subratllat que aquesta pràctica il·legal ha anat a la baixa en l’últim any, però que cal seguir lluitant per minimitzar-la, incidint en la detecció de magatzems i centres de producció de productes falsificats. El director general de la Policia, Albert Batlle, ha instat a combatre el top manta de forma «integral», a tots els nivells, fomentant també la conscienciació ciutadana. Batlle ha demanat que es fixin «objectius modestos» davant d’una problemàtica que és «difícil d’eradicar en la seva totalitat» i s’ha mostrat partidari d’actuar en termes de «proporcionalitat» policial a fi d’evitar enfrontaments.

Els Mossos d’Esquadra s’han compromès a «no escatimar esforços» en les investigacions relacionades amb el top manta i a donar tot el suport operatiu necessari a les policies locals, que ostenten la competència de control de l’ocupació de la via pública als municipis. Albert Batlle ha recordat la importància d’abordar la problemàtica a nivell «integral», aprofitant també les competències de la policia espanyola en matèria d’estrangeria i de la Guàrdia Civil en l’àmbit de les fronteres i les importacions. Igualment, cercant una major col·laboració amb la judicatura i amb la fiscalia per tal d’identificar qui hi ha al darrere dels manters per tal que responguin davant les autoritats judicials.Batlle ha admès que el top manta no té «una solució miraculosa» i que difícilment s’eradicarà en la seva totalitat, si bé ha recordat que els cossos policials i les administracions tenen la responsabilitzar de minimitzar-ne els seus efectes, en tant que constitueix una activitat il·lícita i criminal que posa en risc l’activitat dels comerços i, consegüentment, compromet molts llocs de treball.

El màxim responsable del Cos de Mossos d’Esquadra s’ha mostrat partidari d’intentar assolir «objectius modestos» i d’actuar en termes de «proporcionalitat» policial. Així, segons Batlle, s’evitaran «mals majors», com ara les escenes viscudes fa alguns estius de policies empaitant manters o viceversa, i de veïns defensant els venedors davant dels agents.En aquest sentit, tant el director general dels Mossos com el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, han apostat per redoblar la feina de conscienciació ciutadana, tant dels veïns dels municipis afectats com dels turistes. Així, Peris ha garantit que tots els agents implicats s’han conjurat per continuar perseguint no només als manters, sinó també per desmantellar «la segona línia» del fenomen: els magatzems il·legals o els pisos on es manipulen i s’elaboren els productes falsificats. «Estem parlant d’un fenomen global, que passa arreu del món», ha remarcat el delegat.

El director general de la Policia ha assegurat que enguany tornarà a haver-hi manters al litoral tarragoní i que els operatius s’aniran ajustant en funció de la realitat. «S’activaran els dispositius que més convinguin, sense descartar-ne algun de més intens si hi ha grans concentracions», ha avisat. Batlle ha demanat «que ningú esperi miracles», si bé ha garantit que hi haurà «molta feina i compromís per part de policies, administracions locals i Govern». El director general de la Policia ha avançat que el top manta serà un dels temes prioritaris que s’abordaran en les meses de coordinació entre policies locals i Mossos d’Esquadra que se celebraran en els pròxims mesos als municipis més afectats. Igualment, després de la trobada d’aquest dimarts entre Govern, ajuntaments i associacions de comerciants, està previst que se celebri una altra reunió quan acabi la temporada per tal de fer balanç de la situació.

tracking